Οι αρμοδιότητες των Δήμων μετά τον «Καλλικράτη» – κενά και ελλείψεις. Υπάρχει αναγκαιότητα αλλαγών σήμερα; H περίπτωση του νέου τομέα αρμοδιοτήτων αγροτικής ανάπτυξης-κτηνοτροφίας-αλιείας στους 4 δήμους του νομού Ροδόπης. - Θεολόγου, Κλεοπάτρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της εργασίας είναι η ανάλυση της παρούσας κατάστασης των Δήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά την κατανομή των αρμοδιοτήτων, με τον πρόσφατο νόμο του Καλλικράτη, η διαπίστωση των προβλημάτων που ανακύπτουν στην επιτέλεση του μεγάλου αριθμού των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και η διερεύνηση των αλλαγών που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε οι Δήμοι, αλλά και ολόκληρη η δημόσια διοίκηση να γίνουν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι στο έργο τους. Η μεθοδολογία προσέγγισης του αντικειμένου της διατριβής καθώς και οι τεχνικές συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης των στοιχείων έγινε καταρχήν μέσω βιβλιογραφικής και διαδικτυακής ανασκόπησης, η οποία περιλαμβάνει θεωρητική προσέγγιση τόσο θεσμικά όσο και ιστορικά, και κατά δεύτερον με έρευνα, ως μελέτη περίπτωσης τους 4 Δήμους του νομού Ροδόπης η οποία βασίστηκε στη συνέντευξη των στελεχών τους για τον νέο τομέα αρμοδιοτήτων γεωργίας – κτηνοτροφίας - αλιείας. Επιδίωξη της έρευνας ήταν να διαμορφωθεί ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη αντίληψη για τη δομή, τον χαρακτήρα, το ρόλο των Δήμων και για τις αρμοδιότητές τους καθώς και για την κατανομή των αρμοδιοτήτων στα διάφορα διοικητικά επίπεδα, προκειμένου να υιοθετηθούν οι αναγκαίες λύσεις οι οποίες θα βελτιώσουν τη λειτουργία τους. Η βελτίωση δε αυτή συνδέεται άμεσα με την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα όλης της δημόσιας διοίκησης. βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης στα πλαίσια της διοικητικής οργάνωσης του Κράτους και εξετάζεται κατά πόσο κατοχυρώνεται θεσμικά τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Συντάγματος μετά την τελευταία αναθεώρησή του (2001) όπως επίσης αναλύεται η έννοια των αρμοδιοτήτων και της «τοπικής υπόθεσης». Στο Β΄ Κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα καθώς επίσης παρουσιάζονται συνοπτικά οι κυριότερες πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για το θεσμό στην Ελλάδα, αναλύεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις αρμοδιότητες. Κατά την ανάλυση αυτή εντοπίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός, ενώ παράλληλα προτείνονται τρόποι αντιμετώπισής τους. Στο Γ΄ κεφάλαιο γίνεται καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των συγκεκριμένων δήμων, και αναλύεται η μέθοδος που εφαρμόστηκε. Επίσης καταγράφονται τα αποτελέσματα καθώς επίσης και οι απόψεις μελετητών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης μετά τον Καλλικράτη. Τέλος η εργασία κλείνει με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις για την ορθότερη κατανομή των αρμοδιοτήτων – η οποία αποτελεί και σημαντική παράμετρο - προκειμένου οι Δήμοι αλλά και συνολικά η δημόσια διοίκηση να ασκήσει το έργο της αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα.
The responsibilities of Municipalities after 'Kallikrates'- vacancies and shortages. Today, is there a need for change? The case of a new authority sector for agriculturestockbreeding - fishing in the 4 municipalities of the prefecture of Rodopi.
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Οικονομική ανάπτυξη; Περιφερειακή ανάπτυξη; Αρμοδιότητα; Τοπική υπόθεση; Δήμος; Δημόσια διοίκηση; Αγροτική ανάπτυξη