Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα στο σημερινό συγκείμενο. Σύγκριση με τα μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. - Βασιλοπούλου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η παρούσα εργασία έχει ένα διπλό στόχο. Αρχικά, να θέσει μια προβληματική στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Ξεκινώντας από μια λειτουργική προσέγγιση και αναδεικνύοντας τον πολυδύναμο χαρακτήρα της, ακολουθεί μια κοινωνιολογική οπτική επιστρατεύοντας το εννοιολογικό οπλοστάσιο του Φουκώ γύρω από τις τεχνολογίες εξουσίας με σκοπό να επισημανθούν σημεία επαφής. Στη συνέχεια, συνδέεται η αξιολόγηση με την παγκοσμιοποίηση και τον οικονομικό φιλελευθερισμό που την οδηγούν να λειτουργήσει με όρους αγοράς. Λόγος γίνεται και γύρω από τις έννοιες του επαγγελματισμού και της επαγγελματικής ταυτότητας με σκοπό να κατανοηθεί ο τρόπος που συγκροτούνται, ώστε να φανεί ενδεχόμενη αποδόμηση τους μέσω της αξιολόγησης. Ο δεύτερος στόχος της εργασίας είναι να παρουσιάσει τον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και άλλα επτά κράτη. Το υλικό αυτό επιτρέπει αφενός να αναδειχθούν διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης στον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και αφετέρου να εντοπιστούν ομοιότητες, διαφορές αλλά και ενδιαφέρουσες πρακτικές.
Αριθμός Εισαγωγής: 011196-011197 cd
Keywords: Εκπαιδευτικοί -- Αξιολόγησή των; Εκπαιδευτική αξιολόγηση; Εκπαιδευτική αξιολόγηση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της