Σχεδιασμός ενεργειών για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Δήμου Γορτυνίας της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας - Πετροπούλου, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Στα πλαίσια εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών, Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων, του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα αναφερθώ αρχικά στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και στα βασικά χαρακτηριστικά τους. Στη συνέχεια θα προσπαθήσω να αναλύσω τον Δήμο Γορτυνίας, την ορεινή αυτή περιοχή που θεωρείται μία από τις προβληματικότερες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Στόχοι της εργασίας είναι να αναδειχθούν οι ιδιομορφίες της περιοχής και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν να συμβάλλουν στην άρση της απομόνωσής της και στη διακοπή της σταδιακής εγκατάλειψης των χωριών του Δήμου. Με βάση την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, θα προσπαθήσω να δομήσω σενάρια-προτάσεις που θα συμβάλλουν στην οικονομική, τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Οι τομείς που θα συμβάλλουν θα είναι η ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας και της μελισσοκομίας με σκοπό την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και παράλληλη ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας, η κατασκευή δομών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, καθώς και η δημιουργία μουσείων και ενός πολυχώρου γνώσης και προβολής των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, τα οποία θα βοηθήσουν στην άνοδο του τουρισμού, καθιστώντας τον Δήμο Γορτυνίας, αλλά και ευρύτερα τον Νομό της Αρκαδίας, πόλο έλξης στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο. Συμπερασματικά, η νέα αναπτυξιακή πνοή που θα δοθεί θα δημιουργήσει νέα δεδομένα σε περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο μικροζώνης-μικροπεριοχής, με απώτερο στόχο νέες πηγές εσόδων και νέες προοπτικές για τον τόπο και τους πολίτες, ωθώντας σε μια ολοκληρωμένη γεωγραφική αναπτυξιακή ενότητα.
Keywords: Τουριστική ανάπτυξη -- Περιφέρεια; Οικονομική ανάπτυξη -- Περιφέρεια; Πολιτιστική ανάπτυξη -- Περιφέρεια; Οικονομική ανάπτυξη -- Προτάσεις; Τουριστική ανάπτυξη -- Προτάσεις; Πολιτιστική ανάπτυξη -- Προτάσεις; Περιφέρεια Πελοποννήσου; Δήμος Γορτυνίας