Ο Προϋπολογισμός και ο Απολογισμός ως εργαλεία Προγραμματισμού & Ελέγχου. Η περίπτωση του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. - Νομικού, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στo πλαίσιο της διοικητικής & οικονομικής του αυτοτέλειας, κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπει τις αναγκαίες διαδικασίες για την υλοποίηση των μακροπρόθεσμων στόχων του και προγραμματίζει τις δράσεις του, προκειμένου να επιτελέσει με τον καλύτερο τρόπο τις αρμοδιότητές του. Σε βραχυχρόνια - ετήσια βάση, συντάσσεται ο Προϋπολογισμός του φορέα, με κύριο γνώμονα τη χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών πόρων και μέσων που διαθέτει. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να αναδείξει τη σπουδαιότητα των εργαλείων του Προϋπολογισμού και του Απολογισμού, για τον καλύτερο προγραμματισμό ενός δήμου, αξιοποιώντας τις πληροφορίες της χρηματοοικονομικής ανάλυσης των οικονομικών καταστάσεων. Πραγματοποιείται αρχικά ερευνητική και βιβλιογραφική ανασκόπηση, σχετικά με την οικονομική λειτουργία των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού και αναλύεται το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο που τη διέπει. Μελετώντας την περίπτωση του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, μέσα από την επεξεργασία οικονομικών δεδομένων των Προϋπολογισμών του για τα έτη 2015, 2016 και 2017 και εξετάζοντας παράλληλα τα απολογιστικά δεδομένα, με τη βοήθεια κατάλληλων αριθμοδεικτών, αναλύονται ο βαθμός και ο τρόπος εκτέλεσής τους, ανά έτος αναφοράς και συγκριτικά. Επιπλέον, εξάγονται πληροφορίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των λαθών - αστοχιών και να χρησιμεύσουν στην ανατροφοδότηση του στρατηγικού προγραμματισμού του Δήμου, προκειμένου για τη βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης.
Budget and financial Review as programming and control tools. Case Study: Municipality of Kordelio - Evosmos
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Προϋπολογισμός; Χρηματοοικονομική; Δημόσια διοίκηση; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού; Στρατηγικός προγραμματισμός; Απολογισμός