Αξιολόγηση της Οικονομικής Ευρωστίας των Δήμων: Εφαρμογή στην Περίπτωση των Δήμων της Βορείου Ελλάδος - Τάτσιλη, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας επιχειρήθηκε η αξιολόγηση της οικονομικής ευρωστίας των δήμων, με τη χρήση δεικτών που περιλαμβάνουν στοιχεία της εκτέλεσης των προϋπολογισμών 25 δήμων της Βορείου Ελλάδος. Η έρευνα διακρίνεται σε τρία μέρη: Στο πρώτο μέρος γίνεται ο υπολογισμός των δεικτών και η αξιολόγηση και η σύγκριση των επιδόσεων των δήμων μεταξύ τους. Στο δεύτερο μέρος, οι δήμοι του δείγματος ομαδοποιούνται με βάση τη διοικητική περιφέρεια στην οποία ανήκουν ώστε να αξιολογηθούν οι επιδόσεις και οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται ανά περιφέρεια. Τέλος, στο τρίτο μέρος διερευνάται η συσχέτιση των δεικτών με τέσσερις εξωγενείς παράγοντες που υποθέσαμε ότι τους επηρεάζουν: τον πληθυσμό του δήμου, την έκτασή του, τη πυκνότητα του πληθυσμού του και το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. του νομού στον οποίο ανήκει.
Assessing the Municipal Financial Health: Application in the Case of Municipalities of Northern Greece
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση--Οικονομικά; Τοπική αυτοδιοίκηση--Προϋπολογισμός; Δημόσια οικονομικά; Οικονομική ευρωστία; Οικονομική κατάσταση; Δήμοι; Χρηματοοικονομικοί δείκτες; Δημοτικός προϋπολογισμός