Το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης - burnout σε εργαζόμενους σε ελληνικές τράπεζες - Πριφτάκης, Σωτήριος Γ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Η εργασιακή εξουθένωση, φαινόμενο συνυφασμένο με τις δυσκολίες και αντιξοότητες που υπάρχουν στο χώρο τη σύγχρονη εποχή, έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών και αρκετές μελέτες έχουν αναφερθεί στο θέμα αυτό. Με τον όρο αυτό εννοούμε το στρες που υπάρχει για μεγάλες χρονικές περιόδους συνοδευόμενη από έλλειψη ενθουσιασμού, ενέργειας και αυτοπεποίθησης στο χώρο της εργασίας. Η έρευνα αυτή στόχευε στη μέτρηση του βαθμού της εργασιακής εξουθένωσης των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα σε σχέση με την ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, την οικογενειακή κατάσταση και τον ιδιοκτησιακό χαρακτήρα της τράπεζας χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα δύο εργαλεία μέτρησης, το Maslach Burnout Inventory(MBI) και το Oldenbourg Burnout Inventory (OLBI) εξετάζοντας ταυτόχρονα τη συσχέτιση μεταξύ τους. Η μελέτη έγινε με τη βοήθεια ερωτηματολογίων σε δείγμα 251 υπαλλήλων από διάφορα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και άλλων τραπεζών του αμιγώς ιδιωτικού τομέα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Για τη διεξαγωγή των αποτελεσμάτων, χρησιμοποιήθηκαν ως ανεξάρτητες μεταβλητές οι δημογραφικοί παράγοντες και ο ιδιοκτησιακός χαρακτήρας της τράπεζας και ως εξαρτημένες οι τρεις κύριοι παράγοντες της εργασιακής εξουθένωσης (συναισθηματική εξάντληση, αποπροσωποποίηση, προσωπική επίτευξη) για το ΜΒΙ και οι δύο (εξάντληση και αποδέσμευση) για το OLBI. Η ανάλυση διακύμανσης που διενεργήθηκε (ANOVA) έδειξε τη στατιστικά σημαντική συσχέτιση όλων των δημογραφικών παραγόντων και του ιδιοκτησιακού χαρακτήρα της τράπεζας με τους παράγοντες του συνδρόμου, ενώ θετική, με μέτριο έως χαμηλό δείκτη συνάφειας, (με τη χρήση του δείκτη Pearson r), βρέθηκε η συσχέτιση των επιμέρους παραγόντων των δύο ερωτηματολογίων OLBI και MBI.
Keywords: Επαγγελματική εξουθένωση; Burnout; Αποπροσωποποίηση; Εξάντληση; Αποδέσμευση; Εργασιακή εξουθένωση; Ελληνικές τράπεζες