Συγκριτική μελέτη της αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων Αθήνας-Ρώμης - Πετανίτη, Στυλιανή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ως πολύτιμων μνημείων του παρελθόντος και πηγών σημαντικών πληροφοριών για την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Η επιλογή του θέματος πηγάζει από την προηγούμενη ακαδημαϊκή μου εμπειρία και εκπαίδευση στον τομέα της ιστορίας και αρχαιολογίας κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών μου σπουδών στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Αθηνών. Αυτή η εκπαίδευση έχει ενισχύσει την ευαισθησία μου και το ενδιαφέρον μου για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και την αξία των αρχαίων μνημείων. Στο πρώτο μέρος, το θεωρητικό της εργασίας παρουσιάζονται οι ορισμοί και οι πληροφορίες που αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα αρχαιολογικά πάρκα. Αναλύονται οι διαφορές και οι συνδέσεις μεταξύ τους, ενώ εξετάζονται επίσης τα χαρακτηριστικά των αρχαιολογικών πάρκων, η ένταξή τους στον πολεοδομικό ιστό και η σημασία τους για τη διατήρηση και την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας, αναλύονται λεπτομερώς οι αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας και της Ρώμης.
Comparative study for the exploitation of the archaeological sites of Αthens and Rome
Αρ. Εισ.: 156 cd
Keywords: Πολιτιστική κληρονομιά; Πολιτιστική κληρονομιά -- Ελλάδα -- Αθήνα; Ελλάδα -- Πολιτιστική πολιτική; Ελλάδα -- Αρχαιότητες; Αρχαιότητες -- Συλλογή και διατήρηση; Αρχαιολογία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πολιτιστική κληρονομιά -- Ιταλία -- Ρώμη; Ρώμη -- Αρχαιότητες; Aρχαιολογικοί χώροι; Mνημεία; Πολιτιστική κληρονομιά; Αθήνα; Ρώμη; Archeological sites; Monuments; Cultural heritage; Athens; Rome