Ηγεσία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός στον Δημόσιο Τομέα - Κάλτσιου, Αργυρώ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Ο κύριος στόχος της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της ηγεσίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της ηγεσίας ως καταλύτη για την επιτυχία των στρατηγικών ψηφιακών πολιτικών. Η μελέτη εξετάζει πώς οι ηγέτες μπορούν να ενσωματώσουν τεχνολογικές καινοτομίες στις λειτουργίες και στις δομές των δημόσιων οργανισμών, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις και τα εμπόδια που προκύπτουν από αυτήν τη μετάβαση. Η μεθοδολογική προσέγγιση βασίστηκε σε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση, χρησιμοποιώντας το πλαίσιο PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses). Συγκεντρώθηκαν συνολικά 19 μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, με την έρευνα να επικεντρώνεται σε έγκυρες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, όπως Scopus και Web of Science. Η ανάλυση περιελάμβανε τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά δεδομένα, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη κατανόηση των επιπτώσεων της ηγεσίας στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Βάσει των ευρημάτων της παρούσας έρευνας, αναδεικνύεται ότι ο ρόλος της ηγεσίας είναι θεμελιώδης για την επιτυχή ανάπτυξη και υλοποίηση ψηφιακών στρατηγικών στον δημόσιο τομέα. Η επιτυχημένη ηγεσία απαιτεί συνδυασμό τεχνικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως στρατηγική σκέψη, ευελιξία, αποτελεσματική επικοινωνία και ενσυναίσθηση, που ενισχύουν τη δέσμευση και την αποδοχή των αλλαγών. Τα εμπόδια στον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως η έλλειψη στρατηγικής, η ηγετική αδυναμία και η περιορισμένη εκπαίδευση, υποδεικνύουν την ανάγκη για επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές και ενδυνάμωση της οργανωσιακής κουλτούρας. Συνολικά, η στρατηγική ευθυγράμμιση, η ηγετική δέσμευση και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και συνεργασίας κρίνονται απαραίτητες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού. Λέξεις-κλειδιά: Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Δημόσιος Τομέας, Ηγεσία, PRISMA, Στρατηγική Διαχείριση Αλλαγών, Διαφάνεια.
Leadership and Digital Transformation in the Public Sector
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Ηγεσία; Ψηφιακός Μετασχηματισμός; Δημόσιος Τομέας; Ηγεσία; Prisma; Στρατηγική Διαχείριση Αλλαγών; Διαφάνεια