Η αξιολόγηση του προσωπικού ως εργαλείο για την αποτελεσματική διοίκηση και λειτουργία των Οργανισμών του Δημοσίου/ Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η περίπτωσης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων - Πετράκη, Φιλία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί κύριο μέλημα της διοίκησης ενός οργανισμού και στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των εργαζομένων του, η οποία θα συντελέσει στην πρόοδο του και στην επίτευξη των στόχων του. Παράλληλα, στο Δημόσιο Τομέα η σωστή διαχείριση των ανθρώπινων πόρων αποκτά μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που συνεχώς μειώνονται, καθόσον επιδρά θετικά σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής δράσης. Η αξιοποίηση των γνώσεων και ικανοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων αντανακλάται στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό ένα αποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των εργαζομένων της Δημόσιας Διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί βασικό εργαλείο για μια επιτυχημένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Η παρούσα εργασία έχει σκοπό να διερευνήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης της απόδοσης των υπαλλήλων των Οργανισμών του ελληνικού δημοσίου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατά πόσον αυτή συμβάλλει ουσιαστικά στη διοίκηση και λειτουργία τους. Ως μελέτη περίπτωσης επιλέχθηκε ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης. Για τη διερεύνηση του σκοπού της εργασίας και την εξέταση των απόψεων του προσωπικού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόζεται σήμερα στο δημόσιο πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου. Μέσα από τη μελέτη της εν λόγω περίπτωσης φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε τις αντιλήψεις των εργαζομένων για την ποιότητα του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης και τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του και να αναδείξουμε σε ποιο βαθμό η διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού συντελεί στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των υπαλλήλων και του Οργανισμού και ποια η σχέση της με την εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών διοίκησης ανθρώπινων πόρων. Τέλος, θα καταγραφούν προτάσεις για την αναβάθμιση του συστήματος αξιολόγησης και τη βελτίωση της εφαρμογής του.
Personnel Assessment as a tool for the effectiveness of administration and operation of Public/Local Government Organizations. The case of the Regional Unit of Chania
Αρ. Εισ.: 54 cd
Keywords: Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Διοίκηση ανθρωπίνων πόρων; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Διοίκηση ανθρώπινων πόρων; Αξιολόγηση της απόδοσης; Αξιολόγηση προσωπικού δημοσίου τομέα; Συστήματα αξιολόγησης; Στοχοθεσία; Human resource management; Evaluation systems; Targeting; Performance evaluation; Evaluation of public sector personnel