Η Κοινωνική Πολιτική μέσα από την Αυτοδιοικητική ματιά των Επαναθεμελιωμένων «Καλλικρατικών» Δήμων - Γιαντοπούλου, Χαραλαμπία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την κοινωνική πολιτική μέσα από την αυτοδιοικητική ματιά των επαναθεμελιωμένων «Καλλικρατικών» Δήμων. Σκοπός της είναι να μελετήσει, αν οι δήμοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν σε περιόδους κρίσης και επειγουσών καταστάσεων μόνο τα κοινωνικά προβλήματα ή αν τα έχουν εντάξει στη διαμόρφωση της πολιτικής τους και σε περιόδους όπου δεν υπάρχει αστάθεια και πίεση στο κοινωνικό σύνολο λόγω οικονομικών ή άλλων δυσχερειών. Η μεθοδολογία που ακολουθείται, περιλαμβάνει βιβλιογραφική έρευνα και ποιοτική έρευνα με ημιδομημένες συνεντεύξεις των υπευθύνων για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής και τη χρήση διαδικτυακής πλατφόρμας του Δήμου Αθηναίων. Ακόμα, εξετάζονται οι δράσεις που σχεδίασε και υλοποίησε ο Δήμος Αθηναίων τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του. Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την κοινωνική πολιτική που ακολούθησε ο Δήμος Αθηναίων τα χρόνια της κρίσης και παρουσιάζουν τις υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι σήμερα.
The Social Policy through the Self-Governing perspective of the Re-willing «Kallikratic» Municipalities
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Κράτος πρόνοιας; Κοινωνική πολιτική; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δήμος Αθηναίων; Καλλικράτης; Μνημόνια; Πολιτική λιτότητας