Η στρατηγική επικοινωνίας στους αθλητικούς οργανισμούς και η περίπτωση του Παναθηναϊκού ΑμεΑ - Γάκης - Βλάχος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά το πεδίο της στρατηγικής επικοινωνίας στους αθλητικούς οργανισμούς, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο οι επικοινωνιακές στρατηγικές συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Το θεωρητικό υπόβαθρο περιλαμβάνει έννοιες από τις Δημόσιες Σχέσεις στον Αθλητισμό (Sports Public Relations), τη Στρατηγική Επικοινωνία, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR), τη διαχείριση του brand, καθώς και πρακτικές ψηφιακής επικοινωνίας, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο οι αθλητικοί οργανισμοί αλληλεπιδρούν με διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και ενισχύουν τη δημόσια εικόνα τους. Σημαντικό μέρος της έρευνας επικεντρώνεται στην περίπτωση του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, ενός από τους ιστορικότερους και πιο αναγνωρίσιμους αθλητικούς συλλόγους της Ελλάδας. Μέσα από ποιοτική μεθοδολογία, η οποία συνδυάζει ανασκόπηση βιβλιογραφίας και άλλων πηγών, καθώς και συνεντεύξεις με σχετικούς εμπλεκόμενους φορείς, η παρούσα εργασία διερευνά τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Παναθηναϊκός για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τη δημιουργία εξειδικευμένων αθλητικών προγραμμάτων για ΑμεΑ και την προώθηση της ευαισθητοποίησης, τόσο μέσω παραδοσιακών όσο και ψηφιακών διαύλων επικοινωνίας. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο Παναθηναϊκός έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προώθηση της συμπερίληψης, ιδίως μέσω παρεμβάσεων στις υποδομές του, ενεργής παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνεργασιών με οργανισμούς που υποστηρίζουν τα ΑμεΑ. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να υφίστανται προκλήσεις, όπως η ελλιπής προσβασιμότητα σε ορισμένες εγκαταστάσεις, ο περιορισμένος αριθμός εξειδικευμένων ψηφιακών πλατφορμών για την ενημέρωση των ΑμεΑ και η απουσία θεσμοθετημένων εθνικών πλαισίων που να ρυθμίζουν την προσβασιμότητα και την ένταξη στον αθλητισμό. Επιπλέον, η εργασία αναδεικνύει τον διττό ρόλο της ισχυρής ιστορικής ταυτότητας του brand: αν και λειτουργεί ως πολύτιμο επικοινωνιακό πλεονέκτημα, ταυτόχρονα δημιουργεί υψηλές προσδοκίες στους φιλάθλους, γεγονός που ενίοτε δυσχεραίνει τις προσπάθειες για καινοτομία στις επικοινωνιακές στρατηγικές ή για επέκταση σε νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες. Συνολικά, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αθλητικοί οργανισμοί μπορούν να συνδυάσουν αποτελεσματικά τον αγωνιστικό τους ρόλο με κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν αυθεντικές, συνεπείς και διαρκώς εξελισσόμενες στρατηγικές επικοινωνίας. Η παρούσα διπλωματική εργασία προτείνει ως κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα, συγκριτικές μελέτες με άλλους συλλόγους, ποσοτικές αξιολογήσεις των αντιλήψεων των ΑμεΑ, καθώς και ανάλυση της ψηφιακής προσβασιμότητας στον χώρο του αθλητισμού.
The strategic communication in sports organizations and the case of Panathinaikos Athletic Club People with Disabilities
Keywords: Επικοινωνία στον αθλητισμό; Ψηφιακή επικοινωνία; Ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Αθλητικοί οργανισμοί; Κοινωνική ευθύνη της επιχείρησης; Παναθηναϊκός αθλητικός όμιλος; Communication in sports; Digital communications; Online social networks; Sports for people with disabilities; Sports organizations; Social responsibility of business; Panathinaikos athletic club; Στρατηγική επικοινωνία; Παναθηναϊκός αθλητικός όμιλος άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ); Aθλητική στρατηγική επικοινωνία; Strategic communication; Panathinaikos athletic club people with disabilities; Sport strategic communication