Αθλητική Τεχνολογία: Έρευνα και Πρακτικές. Μια συστηματική ανασκόπηση. - Αποστολόπουλος, Ορέστης-Θεόδωρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Όπως είναι αναμενόμενο, εδώ και χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί και στον αθλητισμό. Ο τρόπος που η τεχνολογία αλλάζει όσα ξέραμε για τα αθλήματα και οι συνέπειες αυτών των αλλαγών είναι πολύ σημαντικές για όλους τους εμπλεκομένους. Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να εξετάσει την υφιστάμενη κατάσταση καθώς και τις νεότερες εξελίξεις και τάσεις στον τομέα της αθλητικής τεχνολογίας, μελετώντας τις πλέον σύγχρονες πηγές. Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε στα ακόλουθα έξι ερωτήματα: (1) Ποιος ασχολείται με την αθλητική τεχνολογία, (2) πως η τεχνολογία χρησιμοποιείται στον αθλητισμό, (3) πως η αθλητική τεχνολογία χρησιμοποιείται στην διοίκηση και το μάρκετινγκ των αθλητικών οργανισμών και επιχειρήσεων, (4) η σχέση της αθλητικής τεχνολογίας και της ιατρικής, (5) η σχέση αθλητικής τεχνολογίας και των e-sports και τέλος, (6) σε ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας που αφορούν την αθλητική τεχνολογία. Η αναζήτηση των πληροφοριών έγινε μέσω διαδικτύου με τη χρήση των μηχανών αναζήτησης των πλέον γνωστών ιστοτόπων (Emerald, Google Scholar, Eric, Science Direct, Research Gate) με κύριο κλειδί αναζήτησης το «sport technology». Επιλέχθηκαν ενενήντα περίπου άρθρα, επί το πλείστον γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, από τα αρχικά εκατόν είκοσι. Το πενήντα τοις εκατό των άρθρων είναι της τελευταίας πενταετίας, ενώ το ενενήντα τοις εκατό από το 2010 και μετά. Σε αυτή την εργασία παρουσιάζονται άρθρα που αποτυπώνουν και απαντούν ξεκάθαρα στα ερωτήματα που τέθηκαν.
Sports Technology: Research and Practices. A systematic review.
Keywords: Αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Αθλητισμός - Μάρκετινγκ; Αθλητισμός - Ηθικές απόψεις; Αθλητισμός - Τεχνολογικές καινοτομίες; Sports - Management; Sports - Marketing; Sports - Moral and ethical aspects; Sports - Technological innovations; Αθλητική τεχνολογία; e-sports; Ηθική στον αθλητισμό; Μάρκετινγκ; Μάνατζμεντ; Sport technology; Sport ethics; Management; Marketing