Ποιότητα Ζωής Γονέων με Παιδιά Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Με Αναπτυξιακή Αναπηρία Που Αθλούνται Στον Υγρό Στίβο - Γαβριηλίδου, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η ποιότητα ζωής ορίζεται ως «η υποκειμενική αντίληψη που έχει το άτομο για τη θέση του στη ζωή, η οποία διαμορφώνεται στο πλαίσιο των αξιών και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών της κοινωνίας στην οποία ζει και είναι σε συνάρτηση με τους προσωπικούς στόχους, τις προσδοκίες, τα κριτήρια, τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες του» (WHOQOL Group, 1994). Στη διεθνή βιβλιογραφία έχει καταγραφεί ότι οι γονείς των παιδιών με αναπηρία υστερούν σε πολλές διαστάσεις της ποιότητας ζωής σε σχέση με γονείς παιδιών με τυπική ανάπτυξη (Dizdarevic et al., 2022; Jansen-van Vuuren et al., 2022; Boehm & Carter, 2019).Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνήσει την ποιότητα ζωής γονέων μαθητών α΄ βάθμιας και β΄ βάθμιας εκπαίδευσης με αναπτυξιακή αναπηρία και εάν η ενασχόληση των μαθητών με τον υγρό στίβο επηρεάζει τη συνολική ποιότητα ζωής των γονέων. Η ποιότητα ζωής διερευνήθηκε σε σχέση με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που πιθανά συνεισφέρουν στην ποιότητα ζωής, αλλά και με την ίδια τη λειτουργικότητα του παιδιού με τη χρήση του ερευνητικού εργαλείου Beach Center Family Quality of Life Scale (Beach Center on Disabilities, 2005). Το δείγμα της έρευνας, αποτελείτο από 139 γονείς και κηδεμόνες, εκ των οποίων οι 42 (30,21%) ανήκαν στην κατηγορία με παιδιά με αναπτυξιακή αναπηρία που έκαναν κολύμβηση, οι 36 (25,89%) ανήκαν στην κατηγορία με παιδιά με αναπτυξιακή αναπηρία που δεν έκαναν αθλητισμό και 61 (43,88%) γονείς που ανήκαν στην κατηγορία με παιδιά τυπικής ανάπτυξης που έκαναν κολύμβηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ποιότητα ζωής των γονέων παιδιών με αναπτυξιακή αναπηρία είναι σε όλους τους παράγοντες χαμηλότερη σε σχέση με τους γονείς μαθητών με τυπική ανάπτυξη. Επιπροσθέτως φάνηκε ότι η ενασχόληση των μαθητών με κολύμβηση συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση της ποιότητας ζωής iv των γονέων. Τα ευρήματα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη προγραμμάτων κολύμβησης για μαθητές με αναπτυξιακή αναπηρία από τους αρμόδιους φορείς.
Keywords: Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Κολύμβηση για άτομα με ειδικές ανάγκες; Φυσική αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες; Γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες; Ποιότητα ζωής - Έρευνα; Sports for people with disabilities; Swimming for people with disabilities; Physical education for children with disabilities; Parents of children with disabilities; Quality of life - Research; Ποιότητα ζωής; Αναπτυξιακή αναπηρία; Υγρός στίβος; Quality of life; Developmental disability; Swimming trainings