Έγκαιρη διάγνωση και πρώιμη παρέμβαση στον αυτισμό : Βιβλιογραφική ανασκόπηση - Καρασίμου, Δέσποινα (My University, 2025)
Ο αυτισμός πρόκειται για μία ιδιαίτερα σύνθετη δια βίου νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ετερογένεια στην εκδήλωση της και από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, αλλά και πρώιμων ενδείξεων. Για την έγκαιρη διάγνωση έχει αναπτυχθεί μία πληθώρα διαγνωστικών εργαλείων, όπως και στον τομέα της πρώιμης παρέμβασης υπάρχει μία ποικιλία από διαφορετικές προσεγγίσεις και προγράμματα, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν σε διαφορετικά ηλικιακά επίπεδα. Η παρούσα βιβλιογραφική έρευνα στοχεύει να εμβαθύνει στο αντίκτυπο που έχει η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη παρέμβαση στη ζωή των παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Από την βιβλιογραφική ανασκόπηση προκύπτει πως υπάρχουν πολλά οφέλη που προσφέρει η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη παρέμβαση στη ζωή των παιδιών, έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση ή ακόμα και στην πλήρη εξάλειψη πολλών συμπτωμάτων του αυτισμού, αναπτύσσοντας δεξιότητες σε βασικούς τομείς και αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τις πιθανότητες για θετικά αναπτυξιακά αποτελέσματα. Τέλος, εντοπίζεται από το σύνολο των μελετών πως ο ρόλος των γονέων κρίνεται καθοριστικός για την πρόγνωση της πρώιμης παρέμβασης και η εμπλοκή τους στην θεραπευτική διαδικασία οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα για το ίδιο το παιδί και το σύνολο της οικογενειακής ευημερίας, ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί και εκπαίδευση των γονέων.
Μ.Δ.Ε. 24
Keywords: Διαταραχές αυτιστικού φάσματος-- Διάγνωση; Παρέμβαση (Ψυχολογία); Έρευνα, Βιβλιογραφική; Autism spectrum disorders--Diagnosis; Intervention (Psychology); Searching, Bibliographical; Bibliographical citations; διαταραχή αυτιστικού φάσματος, έγκαιρη διάγνωση, διαγνωστικά εργαλεία, πρώιμη παρέμβαση, γονείς; autism spectrum disorder; early diagnosis; diagnostic tools; early intervention; parents