Αξιολόγηση των Δημόσιων Υπαλλήλων στην Ελλάδα Συγκριτικά με τη Γαλλία και Ιταλία - Μαυροειδή, Όλγα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Αυτή η εργασία γράφτηκε με σκοπό, τη συγκριτική μελέτη των εθνικών συστημάτων αξιολόγησης των Ελλήνων δημόσιων υπαλλήλων με αυτά των ομωνύμων τους, Γάλλων και Ιταλών. Τα ερωτήματα που προσπαθούμε να απαντήσουμε είναι πώς επηρεάζεται η αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων από το Νέο Δημόσιο Μάνατζμεντ, καθώς και κατά πόσο χρησιμοποιούνται τα συστήματα αξιολόγησης προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Εν συγκρίσει με την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων στη Γαλλία και Ιταλία, θα αναφέρουμε ποια είναι τα συγκριτικά συμπεράσματα των τριών αυτών χωρών και τέλος, ποιες προτάσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε η αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων στην Ελλάδα να φέρνει αποτελέσματα στους στόχους που βάζει και προσδοκά να επιτύχει η Δημόσια Διοίκηση. Για να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα θα παρουσιάσουμε πώς λειτουργεί ο δημόσιος φορέας σε κάθε χώρα και θα αφουγκραστούμε τις ομοιότητες και διαφορές που έχει ο δημόσιος τομέας τους σε σχέση με τον Ελληνικό. Είναι σημαντικό να οριοθετήσουμε το πλαίσιο σύγκρισης των χωρών, όχι όμως πως το έργο αυτό έχει το χαρακτηριστικό της πλήρους συγκριτικής ανάλυσης (Chandler, 2003, σελ. 31). Καταρχάς, θα αναφερθούμε στη δομή των δημόσιων υπηρεσιών και πολιτικών συστημάτων των τριών χωρών. Επιπλέον θα αναλύσουμε τον τρόπο της αξιολόγησής της και επιπροσθέτως θα αναφερθούμε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό το έργο τους. Τις καλές πρακτικές, τις προτάσεις και προσδοκίες θα τις στοιχειοθετήσουμε στο τέλος.
Evaluation of Civil Servants in Greece Compared to France and Italy
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Αξιολόγηση; Δημόσιοι υπάλληλοι; Αξιόλογηση δημοσίων υπαλλήλων; Νέο δημόσιο μάνατζμεντ; Αξιολόγηση προσωπικού; Παραγωγικότητα; Αποδοτικότητα