Λιτή διαχείριση στη βιομηχανία - Σαραντοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στη Λιτή Διαχείριση (Lean Management) και τη σημασία της εφαρμογής της στη βιομηχανία. Σκοπός της είναι να αναδείξει τις βασικές αρχές της Λιτής Διαχείρισης, τα πλεονεκτήματα και τις κρίσιμες παραμέτρους που καθορίζουν την επιτυχία ή αποτυχία της στις σύγχρονες βιομηχανικές επιχειρήσεις. Μέσα από ανάλυση της βιβλιογραφίας και της εφαρμογής των λιτών πρακτικών, η εργασία εξετάζει πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν βελτιώσεις στην παραγωγικότητα, τη μείωση κόστους και την ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών τους. Η εργασία αναλύει επίσης τους παράγοντες αποτυχίας που ενδέχεται να εμφανιστούν κατά την εφαρμογή της Λιτής Διαχείρισης, όπως η έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης, η αντίσταση στην αλλαγή και η ακατάλληλη εκπαίδευση των εργαζομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανθρώπινη διάσταση, με τη σημασία της εργασιακής ικανοποίησης και της δέσμευσης των εργαζομένων να αναγνωρίζεται ως κεντρική για την επιτυχία της λιτής φιλοσοφίας. Επιπλέον, η έρευνα περιλαμβάνει πρωτογενή ποσοτική έρευνα μέσω ερωτηματολογίου, με σκοπό να διερευνηθούν οι απόψεις των εργαζομένων και των ηγετών των επιχειρήσεων σχετικά με την εφαρμογή της Λιτής Διαχείρισης. Οι περιορισμοί και τα δεοντολογικά ζητήματα που συνδέονται με την έρευνα αναλύονται και παρουσιάζονται, προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Τέλος, τα συμπεράσματα της πτυχιακής εργασίας υπογραμμίζουν τη σημασία της ολοκληρωμένης εφαρμογής των αρχών της Λιτής Διαχείρισης και την ανάγκη για στρατηγική προσαρμογή στις οργανωτικές και τεχνολογικές εξελίξεις της βιομηχανίας, με στόχο τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στον σύγχρονο κόσμο.
Lean management
Μ.Δ.Ε. 111
Keywords: Βιομηχανία -- Ελλάδα; Οικονομική ανάπτυξη -- Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση παραγωγής; Επιχειρήσεις -- Διοίκηση και οργάνωση; Επιχειρήσεις -- Ανάπτυξη -- Μέθοδοι; Στρατηγικές; Παράμετροι επιτυχίας; Εκπαίδευση; Ελαχιστοποίηση κόστους; Strategies; Parameters of success; Training; Cost minimization