Η οικονομική ενίσχυση της «Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας» για τη δράση με τίτλο ‘’Ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών στα Προ-Αναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών – (Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, Ψυχολογική Υποστήριξη, Κοινωνική Υποστήριξη και Υπηρεσίες Διερμηνείας)’’, με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5010510 του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020 - Σέμλι, Σόνια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μια προσπάθεια αποτύπωσης της δράσης με τίτλο ‘’Ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών στα Προ-Αναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών – (Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, Ψυχολογική Υποστήριξη, Κοινωνική Υποστήριξη και Υπηρεσίες Διερμηνείας)’’ με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5010510 του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020 και ο φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία με την επωνυμία Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας. Η επιλογή της εταιρίας δεν αποτέλεσε ένα τυχαίο γεγονός καθώς είναι ο φορέας υλοποίησης της δράσης. Η παρούσα μελέτη αφορά το περιεχόμενο, την πορεία υλοποίησης και τα αποτελέσματα της παραπάνω Δράσης. Αρχικά, γίνεται μια σύντομη αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει τη λειτουργία των Προ-αναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών (Προ.Κε.Κ.Α.) και στο γνωστικό πεδίο της ΑΕΜΥ Α.Ε.. Ακολουθεί αναλυτική καταγραφή των πέντε υποέργων της Δράσης καθώς και οι απαραίτητες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν σε περίπτωση τροποποίησης της Απόφασης Υλοποίησης με Ίδια Μέσα. Στο πλαίσιο ανάλυσης των οικονομικών στοιχείων εντάσσεται και η περιγραφή της διαδικασίας χρηματοδότησης της Δράσης, καθώς και οι πληρωμές. Οι δαπάνες της Δράσης παρατίθενται αναλυτικά με πίνακες που παρέχουν πληροφορίες για τα έξοδα της Δράσης ανά πακέτο εργασίας από το έτος 2018 έως και το έτος 2022. Τέλος, διεξάγονται ορισμένα συμπεράσματα για το συνολικό έργο της Δράσης. Εκεί διαπιστώνεται πως η Δράση κατόρθωσε να λειτουργήσει κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, καθώς το προσωπικό που την απαρτίζει κλήθηκε να εξυπηρετήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών που ξεπερνούσε κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις. Μέχρι στιγμής, η δράση έχει επιτύχει την εξασφάλιση μιας προοδευτικά εξελισσόμενης πορείας που της επιτρέπει να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις διάφορες προκλήσεις που συναντά.
The financial assistance of the company with the brand name «Anonymous Company of Health Units» for the Action “Development of the services provided in the pre-departure detention centers for migrants (medical care, psychological support, social support and interpretation services)”, with code MIS 5010510 of the Asylum, Migration and Integration Fund 2014-2020.
Μ.Δ.Ε. 77
Keywords: Αλλοδαποί -- Ελλάδα; Μετανάστες -- Ελλάδα -- Ένταξη; Μετανάστες -- Ελλάδα -- Κοινωνικές συνθήκες; Πρόσφυγες -- Ελλάδα -- Κοινωνικές συνθήκες; Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- Κυβερνητική πολιτική; Προ.Κε.Κ.Α.; Απόφαση Υλοποίησης Με Ίδια Μέσα; Τεχνικό Δελτίο Δράσης; Δελτία δήλωσης δαπανών; Pre-departure detention centers for migrants; Implementation decision by own means; Technical project fiche; Declaration expenditure fiches