Συνεργασία σχολείου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στάσεις και απόψεις Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης βάσει του στυλ ηγεσίας που υιοθετούν. - Τσόλκας, Σπυρίδων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
H Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και διαχείριση των διάφορων θεμάτων σε μια σχολική μονάδα. Οι Δήμοι έχουν μια παραδοσιακή συνεργασία με την σχολική κοινότητα, που εστιάζεται στη μέριμνα των υπηρεσιών του Δήμου για τις υποδομές και την καθημερινότητα της εκπαίδευσης σε κάθε περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας σχολείου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ρόλος του Διευθυντή της σχολικής μονάδας χαρακτηρίζεται κομβικός, αφού η επίτευξη των στόχων και η αποτελεσματικότητα των σχολικών μονάδων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ικανότητες του. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της σχέσης Εκπαίδευσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η σύνδεσή της με τις μορφές εκπαιδευτικής ηγεσίας που ασκούνται από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων. Επίσης, διερευνώνται οι απόψεις των Δ/ντών Δημοτικών Σχολείων σχετικά με τη διαμόρφωση συνεργατικού κλίματος μεταξύ Δήμων και σχολείων υπό το πρίσμα του στυλ εκπαιδευτικής ηγεσίας που ακολουθείται από τους Δ/ντες, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το ποιοι παράγοντες επιδρούν στη διαμόρφωση αυτής της συνεργασίας. Η έρευνα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε είναι μικρής έκτασης και προσεγγίζεται σύμφωνα με τη θετικιστική προσέγγιση, μέσω της συλλογής στοιχείων με τη βοήθεια ερωτηματολογίου και την ποσοτική (στατιστική) ανάλυση των δεδομένων (ποσοτική μεθοδολογία). Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι η σχέση σχολείου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαμορφώνεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αλλά και από τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Η αποτελεσματικότητα του νέου θεσμικού πλαισίου δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί λόγω της πρόσφατης εφαρμογής του. Επίσης, προέκυψε πως οι παράγοντες που επηρεάζουν τον Διευθυντή μιας σχολικής μονάδας στο να είναι αποτελεσματικός στη συνεργασία του με τα όργανα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι κυρίως η επιμόρφωση σε θέματα εκπαιδευτικής διοίκησης και οι δεξιότητές του. Τέλος, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως το ηγετικό στυλ επηρεάζει τη συνεργασία με τους ΟΤΑ, καθώς η πλειοψηφία των διευθυντών που είχαν ηγετικό στυλ προσανατολισμένο προς τον άνθρωπο, δίνουν μεγάλη αξία στη συνεργασία αυτή και επιδιώκουν την αποτελεσματικότητά της.
Αριθμός Εισαγωγής: 013035 cd
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κοινωνία -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ηγετικό στυλ; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Local Government; Leadership style; Primary education