Η επιχειρηματική αξιοποίηση των παραπροϊόντων του ελαιοκομικού τομέα - Αναστασόπουλος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο Ελαιοκομικός τομέας, ως ένας από τους σπουδαιότερους τομείς της Μεσογειακής αγροτικής οικονομίας , παράγει ένα πλήθος παραπροϊόντων είτε αυτά είναι στο πεδίο καλλιέργειας είτε κατά την διαδικασία κατεργασίας του καρπού. Το στάδιο της επεξεργασίας του καρπού χαρακτηρίζεται από εποχικότητα και ο κύριος όγκος των αποβλήτων απορρίπτεται στην φύση δημιουργώντας ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Τα απόβλητα και τα υποπροϊόντα περιέχουν ένα πλήθος βιοενεργά συστατικά και μπορούν να αξιοποιηθούν είτε αυτούσια είτε με περαιτέρω επεξεργασία. Τα συστατικά αυτά είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας και μπορούν να αξιοποιηθούν για εμπλουτισμό τροφίμων, για υγειοπροστατευτικά προϊόντα, για παραγωγή ενέργειας, για συμπληρώματα ζωοτροφών, για φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα και για πολλές άλλες χρήσεις. Σημαντικός παράγοντας είναι η εξέταση της οικονομική βιωσιμότητα της επιλεγμένης αξιοποίησης. Ένα επιχειρηματικό πλάνο είναι απαραίτητο πριν την υλοποίηση της αξιοποίησης ώστε να εκτιμήσει και να αξιολογήσει την βιωσιμότητα της επένδυσης. Η παρούσα εργασία σκοπό έχει να προσεγγίσει τα παραπροϊόντα του ελαιοκομικού τομέα ως αντικείμενα της κυκλικής οικονομίας εστιάζοντας στα βιοενεργά συστατικά τους και να αναπτύξει σε μια υπόθεση εργασίας ένα οικονομικό πλάνο μιας επιχειρηματικής μονάδας αξιοποιώντας δύο από αυτά: α) τον ξηρό ελαιοπυρήνα του ελαιοτριβείου ως πρώτη ύλη για την παραγωγή καψουλών εκχυλισμένου πυρηνέλαιου με κύριο υγειοπροστατευτικό συστατικό το σκουαλένιο και β) τα φύλλα ελιάς ως πρώτη ύλη για την παραγωγή σκληρών καψουλών στοχεύοντας στην ευεργετική δράση των συνολικών φαινολικών και κυρίως της ελευρωπαίνης. Η αξιοποίηση των παραπροϊόντων του ελαιοκομικού τομέα αποτελεί μια πρόκληση για καινοτόμες, βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές εφαρμογές. Επιπλέον , αποτελεί ένα πεδίο που χρήζει περαιτέρω έρευνας.
The business valorization of the by-products of the olive sector
Αρ. Εισ.: 32 cd
Keywords: Ελαιοκομία -- Ελλάδα; Ελαιουργία – Διαχείριση αποβλήτων; Ελαιοκομικά απόβλητα; Κυκλική οικονομία; Παραπροϊόντα; Βιοενεργά συστατικά; Κυκλική Οικονομία; Λειτουργικά τρόφιμα; By-products; Bio-compounds; Circular economy; Functional Foods