Η ιστορική διαδρομή των Μοναστηριών της Λέσβου (1821-1974) - Μαυραντώνη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης τη διαδρομή των μοναστηριών της Λέσβου κατά τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία (1821-1974). Στο πόνημα αυτό αρχικά επιχειρείται μια ιστορική αναδρομή στις καταβολές του μοναχισμού στο νησί με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και εκκλησιαστική παράδοση. Στη συνέχεια, η έρευνα εστιάζει στις ενεργές μονές της συγκεκριμένης περιόδου, παρακολουθώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που επηρεάζουν τη λειτουργία και την πορεία τους στο χρόνο. Εξέχουσα θέση σ΄ αυτό το εγχείρημα καταλαμβάνει η νεοσύστατη Μονή του Αγίου Ραφαήλ και των συν αυτώ μαρτυρησάντων Αγίων στον ιερό λόφο των Καρυών.
Keywords: Ορθόδοξα Ανατολικά μοναστήρια -- Ελλάδα -- Λέσβος (Νησί) -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Ορθόδοξα Ανατολικά μοναστήρια -- Ελλάδα -- Λέσβος (Νησί) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Μοναστήρια -- Ελλάδα -- Λέσβος (Νησί) -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Μοναστήρια -- Ελλάδα -- Λέσβος (Νησί) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Ορθόδοξος Ανατολικός μοναχισμός και θρησκευτικά τάγματα -- Ελλάδα -- Λέσβος (Νησί) -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Ορθόδοξος Ανατολικός μοναχισμός και θρησκευτικά τάγματα -- Ελλάδα -- Λέσβος (Νησί) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία, Κτήρια της -- Ελλάδα -- Λέσβος (Νησί); Μοναχισμός; Μονές; Λέσβος; Νεότερη; Σύγχρονη; Ιστορία; Κειμήλια; Αρχιτεκτονική; Αγιογραφίες; Monasticism; Monasteries; Lesbos; Latter; Modern; History; Relics; Architecture; Iconographies