Η επιτέλεση της διαφορετικής σεξουαλικής ταυτότητας και του κοινωνικού φύλου στο ελληνικό σχολείο: οι απόψεις της ΛΟΑΤ μειονότητας - Κάρμη, Αιμιλία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα ερευνητική εργασία επιχειρεί να προσεγγίσει πώς το σύγχρονο ελληνικό σχολείο διαχειρίζεται το ζήτημα της σεξουαλικής διαφορετικότητας και προσανατολισμού από την σκοπιά της ΛΟΑΤ μειονότητας. Σκοπός της είναι η καταγραφή των εμπειριών της ΛΟΑΤ μειονότητας (μαθητές και εκπαιδευτικοί) αναφορικά με το πώς επηρεάζεται η πορεία των ΛΟΑΤ μαθητών τόσο από την άποψη των σχολικών επιδόσεων όσο και ως προς τις κοινωνικές σχέσεις που διαμορφώνουν κατά τη σχολική τους φοίτηση υπό την κυριαρχία των ηγεμονικού ετεροφυλοφιλικού Λόγου και της ετεροφυλοφιλικής μήτρας. Ταυτόχρονα, γίνεται μία προσπάθεια αποτύπωσης των απόψεων των ΛΟΑΤ εκπαιδευτικών αναφορικά με το πώς το σύγχρονο ελληνικό σχολείο διαχειρίζεται αυτή την ευαίσθητη μαθητική μειονότητα (μέσα από ποιες εκπαιδευτικές πολιτικές και δράσεις) αλλά και πώς οι ίδιοι διαχειρίζονται τις δύο όψεις της ταυτότητάς τους (από τη μία την ομοφυλόφιλη σεξουαλική ταυτότητα και από την άλλη την ταυτότητα του εκπαιδευτικού). Η μελέτη στηρίχθηκε σε μία ποιοτική προσέγγιση με χρήση της ημι-δομημένης συνέντευξης ως ερευνητικής μεθόδου. Η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων αναδεικνύει ότι η διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα και η επιτέλεση του κοινωνικού φύλου με έναν τρόπο που υπερβαίνει τα ετεροκανονιστικά πλαίσια του ελληνικού σχολείου επηρεάζει τη σχολική πορεία των ΛΟΑΤ μαθητών τόσο σε επίπεδο επιδόσεων όσο και σε κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο. Τέλος, υπογραμμίζεται η ανυπαρξία εξειδικευμένων εκπαιδευτικών πολιτικών για την αναγνώριση και αποδοχή της σεξουαλικής διαφορετικότητας καθώς και η ελλιπής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που ενισχύουν την κυριαρχία του ηγεμονικού ετεροφυλοφιλικού Λόγου.
Αριθμός Εισαγωγής: 011602-011603 cd
Keywords: Σεξουαλικότητα; Ταυτότητα φύλου; Διαφορές φύλου -- Κοινωνικές απόψεις; Φύλο, Ρόλος του -- Ελλάδα; Σεξουαλικές μειονότητες -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ισότητα -- Ελλάδα; Μειονότητες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; ΛΟΑΤ μαθητές και εκπαιδευτικοί; Σεξουαλική διαφορετικότητα; Επιτέλεση φύλου; Ετεροφυλοφιλική μήτρα; Εκπαιδευτική πολιτική; LGBT students and teachers; Sexual diversity; Gender performativity; Heterosexual matrix; School policy