Η συμμετοχή και η συμβολή της Ελληνικής Αεροπορίας στις επιχειρήσεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1919-1922) - Παπαϊωάννου, Αχιλλέας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Ο ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στη Σμύρνη στις 2/15 Μαΐου 1919, εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ίδια μέρα προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Παραδείσου της Μ. Ασίας το πρώτο ελληνικό αεροσκάφος της Ναυτικής Αεροπορίας. Ακολούθησαν και άλλα αεροσκάφη της Ναυτικής και της Στρατιωτικής Αεροπορίας, με την τελική δράση συνολικά πέντε Μοιρών. Σκοπός της εργασίας είναι η παρουσίαση και η ανάδειξη της δράσης της Ελληνικής Αεροπορίας κατά την διάρκειας της Μικρασιατικής Εκστρατείας, καθώς και η αποτίμηση της συμβολής της στις επιχειρήσεις του Στρατού Ξηράς. Με δεδομένο ότι την περίοδο εκείνη και για πολλά χρόνια αργότερα, η Αεροπορία δεν ήταν αυτόνομο Όπλο και θεωρούνταν ότι λειτουργούσε καθαρά για σκοπούς υποστήριξης του Στρατού, δεν υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές στην δράση της και δεν έχει αναγνωριστεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε.
Keywords: Ελληνοτουρκικός Πόλεμος, 1921-1922; Ελλάδα -- Ιστορία -- 1917-1944; Ελλάδα. Αεροπορία -- Ιστορία -- Ελληνοτουρκικός Πόλεμος, 1921-1922; Αεροπορία, Πολεμική -- Ελλάδα --Ιστορία -- 20ός αιώνας; Μικρασιατική Εκστρατεία; Σμύρνη; Στρατιωτική Αεροπορία; Ναυτική Αεροπορία; Ελληνικός Στρατός; Μικρασιατική Καταστροφή; Αεροπορικές Επιχειρήσεις; Έλληνες Αεροπόροι; Asia Minor Campaing; Smyrna; Air Force; Naval Air Force; Greek Army; Asia Minor Catastrophe; Counter Air Operations; Greek pilots