Έρευνα σε Νέες Τεχνολογίες Πληροφοριακών Συστημάτων για Εφαρμογές στην Προσαρμοστική Κοινωνική Προστασία - Πέτρου, Χαρίλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η εργασία αυτή αναφέρεται στην ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής στον τομέα της Προσαρμοστικής Κοινωνικής Προστασίας (Adaptive Social Protection) που σχετίζεται με την αλυσίδα παράδοσης μετά από συμβάντα σοκ. Η αλυσίδα αυτή περιλαμβάνει τη συλλογή και χρήση δεδομένων από ήδη υπάρχουσες βάσεις δεδομένων κοινωνικής προστασίας, τη συνεργασία φορέων κρατικών και μη και την εμπλοκή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την παροχή οικονομικής βοήθειας. Παρουσιάζονται οι αρχές και τα κύρια χαρακτηριστικά των συστημάτων προσαρμοστικής κοινωνικής προστασίας καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της όπως τα δεδομένα που συλλέγονται και χρησιμοποιούνται, οι δομές αποθήκευσης και ζητήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας που προκύπτουν. Αναφέρονται και αναλύονται υποδομές και εργαλεία καθώς και διακριτοί τρόποι προσέγγισης. Επιπλέον, παρουσιάζονται και προτείνονται τρόποι οργάνωσης και χρήσης νέων τεχνολογιών πληροφορικής που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν για να καταστούν τα συστήματα αυτά ολοκληρωμένα και δια-λειτουργικά.
Research on New Technologies of Information Systems for Adaptive Social Protection Applications
Keywords: Adaptive Social Protection, Social Protection, Social Protection Information Systems, e-government, Integrated Social Protection Information Systems