Η Ενεργειακή Ασφάλεια της Ελλάδας - Τσιαβίκος, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στην παρούσα Διπλωματική Εργασία, συνδέουμε την οικονομία με την ενέργεια και παρουσιάζουμε πως αυτές οι δυο αλληλοεπιδρούν σε ένα κράτος. Το βασικό αντικείμενο της μελέτης μας, είναι η Ελλάδα και πως ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στον κλάδο της ενέργειας αλλά και πως σχεδιάζει το μέλλον της, το οποίο θα την βρει ως παράγοντα ισχύος στον ενεργειακό τομέα. Για να οδηγηθούμε στην περίπτωση της Ελλάδας, ξεκινήσαμε από τη μελέτης της Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, μιας και ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα εφαρμόζει κοινές πολιτικές με τα άλλα κράτη – μέλη. Μελετήσαμε την κατανάλωση της ενέργειας στην Ευρώπη και τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ασφάλεια του ανεφοδιασμού, τους παράγοντες που τον καθορίζουν αλλά και τις πολιτικές ασφάλειας. Στην πορεία, εξετάσαμε πως η χώρα μας θα καταστεί ενεργειακό κόμβος, μέσω του οποίου θα διαχέεται η ενέργεια, αποφέροντας της σημαντικά οικονομικά οφέλη. Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται ένα σχέδιο για την ενεργειακή της πολιτική, γεγονός που μας οδήγησε να μελετήσουμε την έννοια της ενεργειακής ασφάλειας και τις πτυχές που αυτή περιλαμβάνει, όπως ο ενεργειακός ανεφοδιασμός.Επιπλέον προχωρήσαμε σε σύνδεση της οικονομίας με την ενέργεια. Πόση ενέργεια καταναλώνει η χώρα, σε τι επίπεδα βρισκόταν πριν την κρίση και πως σχετίζεται σήμερα το ΑΕΠ της με την κατανάλωση ενέργειας. Συνάμα, εξετάσαμε την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζεται στην ενέργεια καθώς και τις διακρατικές επενδύσεις σε αυτή. Παρουσιάσαμε τα project από τα οποία ευελπιστεί σε μια θετική αύξηση των μακροοικονομικών της δεδομένα, καθώς κάθε επένδυση τα επηρεάζει άμεσα. Αγωγοί όπως ο ΤΑΡ και ο EastMed αποτέλεσαν αναλυτικότερο σημείο μελέτης, λόγω της ιδιαίτερης σημασία τους. Αναφορά γίνεται και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία τα συμφέροντά της χώρας μας ποικίλουν μιας και δε θα διαδραματίζει μόνο το ρόλο του διαμετακομιστή της ενέργειας αλλά και του παραγωγού, αν προχωρήσουν οι επενδύσεις για έρευνα και εξόρυξη. Καταλήγοντας, παρουσιάζουμε τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, ούτως ώστε να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, που ήταν και ο σκοπός αυτής της Διπλωματικής Εργασίας. Η ενδυνάμωση της ισχύος της χώρας, απαιτεί μια ανεπτυγμένη οικονομία, που να προσελκύει επενδύσεις.
Energy Security of Greece
Keywords: Ενεργιακοί πόροι; Ασφάλεια, Διεθνής; Ενέργεια; Ενεργειακή πολιτική; Ενέργεια; Ασφάλεια; Ενεργειακός ανεφοδιασμός; Ελλάδα; Μεσόγειος