Η ποικιλομορφία της παραπλάνησης, μία συγκριτική μελέτη περιπτωσιολογικών σεναρίων (case studies) - Τζαφάρης, Μάριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σε αυτήν την διατριβή, θα αναλυθούν ορισμένες από τις κύριες μορφές του φαινομένου της παραπλάνησης, στην βάση της συγκριτικής μελέτης και της διαχείρισης της διακινδύνευσης. Πρόκειται για ισχυρό εργαλείο των στρατηγιστών διεθνολόγων, όπου δύναται να επιφέρει στρατηγικό αιφνιδιασμό οπλίζοντας με ισχυρό πλεονέκτημα το κράτος η τον δρώντα που το επιστρατεύει. Για να επιτευχθεί η ανάλυση, θα χρησιμοποιηθούν ορισμένα ζεύγη περιπτωσιολογικών συγκρίσεων του φαινομένου και στην συνέχεια θα ακολουθήσει σύνθεση και τεκμηρίωση των εκροών που θα προκύψουν. Συγκεκριμένα στο επίπεδο της πληροφόρησης, θα αναλυθούν συγκριτικά οι περιπτώσεις του Ισραηλινού κατασκόπου Eli Cohen της Mosad και του Αμερικανού ομολόγου του Antonio Mendez της CIA. Αμέσως μετά θα αναλυθούν οι περιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ο πόλεμος του Yom Kippur ,οι οποίες υπάγονται στο επίπεδο της στρατιωτικής παραπλάνησης, υπό το ίδιο ερμηνευτικό πρίσμα. Τέλος θα ακολουθήσει συγκριτική μελέτη των δενδρικών γεγονότων που απορρέουν από τις δυο κύριες ενότητες του φαινομένου, της πληροφόρησης και της στρατιωτικής παραπλάνησης.
The diversity of deception, a comparative case study
Keywords: Διαχείριση κινδύνου; Πόλεμος; Παραπλάνηση; Πληροφόρηση; Ανάλυση ρίσκου; Eli Coen; Tony Mendez; Ουκρανικός πόλεμος; Πόλεμος του Yom Kippur; Στρατιωτική παραπλάνηση