Η απασχόληση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα- Η περίπτωση ατόμων με αναπηρία. - Κερερέ, Θεώνη - Μαλβίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την απασχόληση των ΑμεΑ στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Συνδυάζει την βιβλιογραφική επισκόπηση με την εμπειρική έρευνα στη μελέτη του ζητήματος της εργασιακής ένταξης των ΑμεΑ. Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να καταγράψει και να αξιολογήσει την υπάρχουσα κατάσταση αναφορικά με το εφικτό της εργασιακής ένταξης και απασχόλησης των ΑμεΑ, δεδομένων των ιδιαίτερων αναγκών τους καθώς και των ενδεχόμενων εμποδίων που συναντούν κατά την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία. Τα ζητήματα που θίγονται είναι η σημασία και τα οφέλη της εργασίας, το διεθνές και ελληνικό νομικό πλαίσιο, ενώ μέσω της έρευνας, επιχειρείται να διαπιστωθεί κατά πόσο τελικά ενθαρρύνονται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, και ειδικότερα, να εξετασθεί κατά πόσο η ενσωμάτωσή τους σε αυτή είναι τύποις ή ουσίας και αν τα μέτρα πολιτικής στην Ελλάδα ενθαρρύνουν την ένταξη των ΑμεΑ στην παραγωγική διαδικασία. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ο κύριος στόχος της εργασίας είναι η διερεύνηση της εργασιακής ενσωμάτωσης των ΑμεΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι τελικά δυνατό τα άτομα αυτά να καταφέρουν να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Το πρώτο μέρος της εργασίας αφορά τη θεωρητική θεμελίωση του πεδίου, και μέσα από ενδελεχή ανασκόπηση της ελληνικής και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας, παρουσιάζονται φλέγοντα ζητήματα σχετικά με την εργασία και την απασχόληση των ΑμεΑ. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στην ερευνητική διαδικασία, για την ολοκλήρωση της οποίας διανεμήθηκαν ερωτηματολόγια και πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις σε εργαζομένους με αναπηρία του δημοσίου τομέα. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν τις ανάγκες αυτών, καθώς και το μέγεθος και την σημαντικότητα των προβλημάτων που προκύπτουν αναφορικά με την απασχόληση αυτών. Εκτός αυτών, βρέθηκε πως οι ευκαιρίες, οι προοπτικές, οι δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντούν κατά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας δεν είναι πάντοτε τα αναμενόμενα. Επιπρόσθετα, μέσω της έρευνας, φαίνονται οι οπτικές και τα βιώματα των εργαζομένων με αναπηρία και που αντικατοπτρίζουν την ελληνική εργασιακή πραγματικότητα. Καταλήγοντας, και αφού η παρούσα εργασία έθιξε όλα εκείνα τα προβλήματα που αποτελούν εμπόδιο κατά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, διαπιστώθηκε πως απαιτούνται ορισμένες αλλαγές στον εργασιακό χώρο και παρατίθενται κάποιες προτάσεις βελτίωσης.
The employment of vulnerable population groups in the public and wider public sector - The case of people with disabilities.
Αρ. Εισ.: 90 cd
Keywords: Απασχόληση; Εργασία και εργαζόμενοι -- Ελλάδα; ΄Ατομα με ειδικές ανάγκες; Αναπηρία; Εργαζόμενοι με αναπηρία; Νομοθεσία; Απασχόληση; Δημόσιος Τομέας; Disability; Workers with disabilities; Legislation; Employment; Public Sector