Η Απραξία σε Παιδιά και Ενήλικες και η Εφαρμογή της Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας - Σαχναζάρ, Κάρμεν (My University, 2025)
Σκοπός: Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να παρουσιάσει τις τρέχουσες έρευνες και πρακτικές σχετικά με την εφαρμογή των συστημάτων Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας (ΕΕΕ) σε παιδιά και ενήλικες με απραξία ομιλίας, και να εντοπίσει τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τις επιπτώσεις στη βελτίωση της επικοινωνιακής ικανότητας. Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε επιστημονική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας με έμφαση στην απραξία ομιλίας και την εφαρμογή της Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας. Η συλλογή των μελετών διενεργήθηκε μέσω αναζήτησης στις επιστημονικές βάσεις δεδομένων: PubMed, Scopus, ASHA και Google Scholar, με τη χρήση λέξεων-κλειδιών όπως: απραξία ομιλίας, επαυξητική και εναλλακτική επικοινωνία, υποστηρικτική τεχνολογία. Οι λέξεις-κλειδιά συνδυάστηκαν με τη χρήση λογικών τελεστών (AND, OR) για την επίτευξη μεγαλύτερης ακρίβειας στα αποτελέσματα. Η αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων διαμορφώθηκε έτσι ώστε να συμπεριληφθούν τόσο οι κλασικές, όσο και οι πιο πρόσφατες επιστημονικές αναφορές στο πεδίο. Αποτέλεσμα: Διαπιστώθηκε ότι η Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία (ΕΕΕ) είναι αποτελεσματική στην υποστήριξη της επικοινωνίας σε παιδιά και σε ενήλικες με απραξία ομιλίας. Οι στρατηγικές παρέμβασης ενισχύουν τη γλωσσική έκφραση και κοινωνική συμμετοχή, ενώ οι ανάγκες για εξατομικευμένες προσεγγίσεις και για ανάπτυξη νέων εργαλείων παραμένουν επιτακτικές. Συμπέρασμα: Η Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία (ΕΕΕ) βελτιώνει την επικοινωνία και την ποιότητα ζωής σε παιδιά και ενήλικες με απραξία ομιλίας. Οι στρατηγικές παρέμβασης ενισχύουν τη γλωσσική έκφραση και τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, με θετική επίδραση στην καθημερινότητα και την κοινωνική ένταξη των ατόμων.
Μ.Δ.Ε. 30
Keywords: Νευρικό σύστημα--Διαταραχές; Θεραπεία; Φροντίδα παιδιών; Ενήλικοι; Συσκευές επικοινωνίας; Απραξία; Apraxia; Nervous system--Diseases; Healing; Child care; Adulthood; Communication devices for people with disabilities; Apraxia of speech, childhood, adults, differential diagnosis, Augmentative and Alternative Communication; Απραξία ομιλίας, παιδιά, ενήλικες, διαφοροδιάγνωση, Επαυξητική και εναλλακτική Επικοινωνία