Φτώχεια και εκπαίδευση: Οι αναπαραστάσεις της φτώχειας στα σχολικά εγχειρίδια της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - Κατσαφάδος, Ευάγγελος Μ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Τα σχολικά εγχειρίδια, παρουσιάζοντας προσχηματισμένες εικόνες της φτώχειας, παρεμβάλλονται με δραστικό τρόπο ανάμεσα στο υποκείμενο (μαθητές - μαθήτριες) και το αντικείμενο (κοινωνική πραγματικότητα - φτώχεια) διαμορφώνοντας αναπαραστάσεις, αντιλήψεις, στερεότυπα, πεποιθήσεις, στάσεις. Στόχος αυτής της εργασίας είναι να προσεγγίσει με κριτικό τρόπο εκείνη τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τη φτώχεια, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τις αναπαραστάσεις της δεύτερης στους λόγους της πρώτης. Προκειμένου αυτό να καταστεί δυνατόν, αναλύθηκαν τα σχολικά εγχειρίδια του Γυμνασίου και αναδείχθηκαν οι κυρίαρχες αναπαραστάσεις της φτώχειας σε αυτά, ο λόγος περί φτώχειας που αυτά εκφέρουν και σε τελική ανάλυση, η ιδεολογία την οποία καλούν τους μαθητές να υιοθετήσουν.
Αριθμός Εισαγωγής: 010240-010241 cd
Keywords: Σχολικά βιβλία; Φτώχεια; Εκπαίδευση; Σχολικά εγχειρίδια; Λόγος; Ιδεολογία; Κοινωνικές αναπαραστάσεις