Η διαδικτυακή προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους και ο αντίκτυπός της στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Μελέτη των τρομοκρατικών επιθέσεων και της προπαγάνδας μεταξύ 2014 και 2018 - Καλογερόπουλος, Φώτιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η χρήση του διαδικτύου από ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, τους δίνει τεράστια πλεονεκτήματα και επιφέρει σημαντικά οφέλη στη δράση τους. Η παρούσα διπλωματική διατριβή έχει ως σκοπό την ανάδειξη της χρήσης του διαδικτύου από το Ισλαμικό Κράτος και τον αντίκτυπο αυτής στις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιούνται στον κόσμο. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιείται μελέτη και ανάλυση δύο επιμέρους κατηγοριών που βοηθούν στην κατανόηση του αντικειμένου που ερευνάται. Αυτές είναι αρχικά ο βαθμός συσχέτισης της διαδικτυακής προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους με την διαμόρφωση των στόχων των τρομοκρατών, και επιπλέον ο βαθμός συσχέτισης της παρεχόμενης διαδικτυακής εκπαίδευσης και προπαγάνδας με τις μεθόδους των τρομοκρατικών επιθέσεων που επιλέγονται από τους τρομοκράτες. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη συλλογή των δεδομένων που είναι απαραίτητα για την έρευνα αυτή και με βάση το βαθμό συσχέτισης των κατηγοριών που προαναφέρθηκαν, πραγματοποιείται εκτίμηση διακινδύνευσης της τρομοκρατικής δράσης του Ισλαμικού Κράτους για την Ευρώπη, καθώς πρωταρχικό στόχο της διαδικτυακής προπαγάνδας αποτελούν οι χώρες της Δύσης, όπου το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει επιτόπια παρουσία.
Islamic State online propaganda and its impact on terrorist attacks. Study of terrorist attacks and propaganda between 2014 and 2018
Keywords: Ισλάμ και κράτος; Τρομοκρατία; Ισλαμικός φονταμενταλισμός; Ισλάμ και πολιτική; Ισλαμικό κράτος; Διαδίκτυο και τρομοκρατία; Διαδικτυακή προπαγάνδα; Τρομοκρατικές επιθέσεις; Μέθοδοι επίθεσης