Η φλεγμονώδης αντίδραση στις αθλητικές κακώσεις - Κοκκίνης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι να αναδείξει την παρουσία της φλεγμονώδους αντίδρασης σε κακώσεις αθλητών. Τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η εργασία προέρχονται από ελληνικές και ξενόγλωσσες βιβλιογραφικές πηγές και επιστημονικά άρθρα. Ουσιαστικά, η φλεγμονώδης αντίδραση αποτελεί θετικό παράγοντα προστασίας του κάθε ανθρώπινου οργανισμού στην προσπάθειά του να εντάξει στη διαδικασία της επούλωσης μετά από έναν τραυματισμό, ακολουθεί η αποκατάσταση και η επανόρθωση. Η εργασία διακρίνεται σε επτά επιμέρους ενότητες στις οποίες αναλύονται: η ιστορία του αθλητισμού, η φυσιολογία και ο αθλητής, η επίδραση της άθλησης στο μυοσκελετικό σύστημα, η κατηγοριοποίηση των αθλητικών κακώσεων, η επιδημιολογία των αθλητικών κακώσεων. Επίσης, η έννοια της φλεγμονής (ορισμός, χαρακτηριστικά, συμπτώματα) και η φλεγμονώδη αντίδραση σε αθλητικές κακώσεις που αναπτύσσεται σε οστά αθλητών προκαλώντας κατάγματα εκ κοπώσεως, σε τένοντες, σε μυοτενόντιες προσφύσεις και σε κατάγματα. Ακόμη, παρουσιάζεται ένα ενδεικτικό φυσικοθεραπευτικό πρωτόκολλο αποκατάστασης κατά την φάση της φλεγμονώδους αντίδρασης σε αθλητικές κακώσεις και η εργασία ολοκληρώνεται με την παράθεση απόψεων διάφορων ερευνητών για το υπό μελέτη θέμα. Όλη αυτή η προσπάθεια οδηγείται στην διεξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων και παροχή συμβουλών πρόληψης των αθλητικών κακώσεων.
The inflammatory response in sports injuries
Keywords: Αθλητικές κακώσεις; Κακώσεις; Φλεγμονώδη αντίδραση; Κάταγμα εκ κοπώσεως; Τενοντίτιδα; Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα