Πολιτική προμηθειών και διαχείρισης υλικών στο ελληνικό σύστημα υγείας με την χρήση GIS - Ανδριανόπουλος, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Το αντικείμενο της εργασίας είναι να προσδιορίσει εκείνο το μηχανισμό μέσω του οποίου μπορεί η χρήση ενός συστήματος GIS να επιφέρει βελτιώσεις στον τομέα των προμηθειών και διαχείρισης υλικού στον κλάδο της υγείας. Η επικαιρότητα του συγκεκριμένου ζητήματος προκύπτει από τη σημασία του αγαθού της ανθρώπινης υγείας, τη διαπιστωμένη παθογένεια όσον αφορά στο πρόβλημα των αυξημένων και μη ορθολογικών δαπανών και από το δυναμικό των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών σε καθημερινές εφαρμογές. Η χρησιμότητα ενός συστήματος GIS στην κατεύθυνση της υποστήριξης λήψης αποφάσεων προκύπτει από τον ίδιο τον ορισμό και το δυναμικό τους. Η συγκεκριμένη διαπίστωση επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τη μακρά ιστορία εφαρμογής τους στον ιατρικό τομέα, με τη μετάβασή της από την περιγραφική στην αναλυτική μορφή να ενισχύει κατά πολύ το δυναμικό και την αποτελεσματικότητά τους. Στην προτεινόμενη εφαρμογή για την απόδοση των δαπανών προτείνεται η χρήση του δείκτη ΔΚΝ (δείκτης κόστους νοσηλείας), με τη σύνθετη αναζήτηση όσον αφορά στις αναπαριστώμενες τιμές του δείκτη (και κατ’ επέκταση των αντίστοιχων νοσοκομείων) να επιτρέπει την οπτική – συγκριτική θεώρηση υποσυνόλων ή μεμονωμένων νοσοκομείων με χαμηλή τιμή του δείκτη (η οποία μπορεί να «μεταφραστεί» είτε ως υψηλό κόστος ανά νοσηλευθέντα, είτε ως μικρός φόρτος εξυπηρέτησης από το συγκεκριμένο νοσοκομείο). Η δημιουργία ενός ενδεικτικού GIS επέδειξε ευκολία χρήσης και ευκολία στη συνολική γεωγραφική επισκόπηση των νοσοκομείων μετά την εφαρμογή του κριτηρίου επιλογής, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας και την περαιτέρω χρήση των GIS στον τομέα του ελέγχου των δαπανών της υγείας.
Μ.Δ.Ε. 108
Keywords: Εθνικό σύστημα υγείας; National health services; Υγειονομική περίθαλψη--Χρηματοδότηση; Medical care--Finance; Σύστημα γεωγραφικήε πληροφορίας; GIS; Προμήθειες; Procurement; Δαπάνες; Cost; Κλάδος υγείας; Health sector