Η προοπτική καθιέρωσης και εφαρμογής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα - Πιπίλου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η δημοκρατία θεωρείται ως το ιδανικότερο σύστημα διακυβέρνησης ανά την υφήλιο, καθώς θεμέλιο και βάση του πολιτεύματος είναι ο λαός. Ο λαός με τη ψήφο του εκλέγει τους αντιπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εκλογές μέχρι σήμερα λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας παραδοσιακά, ενώ μόλις πρόσφατα υπήρξε νομοθετική πρόβλεψη για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για τους εκτός επικρατείας διαμένοντες Έλληνες εκλογείς στον τόπο της κατοικίας τους. Στις μέρες μας η εισαγωγή και η ραγδαία εξάπλωση της τεχνολογίας και των επιτευγμάτων της στους διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας εν γένει είναι γεγονός. Η τεχνολογία λοιπόν εμφανίζεται πλέον έτοιμη να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο και κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών. Προκειμένου, όμως να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκάστοτε εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα μας απαιτείται η διασφάλιση των αρχών της ψηφοφορίας, η πλήρωση γενικών και ειδικών απαιτήσεων ασφαλείας, η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων, η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή και το άρτια εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό που θα αναλάβει τη διεκπεραίωσή της, η απουσία πολιτικών σκοπιμοτήτων, η ισχυρή πολιτική βούληση, η αποδοχή του εν λόγω εκλογικού θεσμού από το σύνολο των εκλογέων, η διασφάλιση της εγκυρότητας, της αξιοπιστίας, της ακεραιότητας, της ασφάλειας, του αδιάβλητου και της διαφάνειας της εκάστοτε εκλογικής διαδικασίας ως και του εκλογικού αποτελέσματος αντιστοίχως, η αποφυγή εκδήλωσης φαινομένων δυσπιστίας, επιφυλακτικότητας, καχυποψίας και αμφισβήτησης του εν λόγω τρόπου άσκησης του δικαιώματος της ψήφου, κυρίως όμως η θωράκισή της από την οργανωμένη πολιτεία συνταγματικά και νομοθετικά. Η αποκτηθείσα εμπειρία από χαρακτηριστικές περιπτώσεις εφαρμογής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό με την σταδιακή εφαρμογή της στις εκάστοτε εκλογικές διαδικασίες στη χώρα μας σε πρώτη φάση συμπληρωματικά με την τυπική-παραδοσιακή ψηφοφορία, όπου θα αναδειχθούν τα οφέλη της και θα καταγραφούν τα διάφορα προβλήματα με στόχο την έγκαιρη αντιμετώπισή τους, δύνανται να συμβάλλουν στην τελική υιοθέτησή της ως αποκλειστικού τρόπου ψηφοφορίας κατά τις εκάστοτε εκλογικές διαδικασίες και αναμετρήσεις στην πατρίδα μας.
The prospect to establish and implement electronic voting in the electoral processes in Greece
Keywords: Δημοκρατία; Εκλογές--Ελλάδα; Εκλογικό δίκαιο--Ελλάδα; Δημοκρατία; Λαός; Εκλογές; Ψηφοφορία και αρχές της; Τεχνολογία; Προσωπικά δεδομένα; Απαιτήσεις ασφαλείας; Όροι διεξαγωγής της