Διερεύνηση οικονομικού κόστους της χειρουργικής αντιμετώπισης των γναθοπροσωπικών καταγμάτων στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης κατά τη χρονική περίοδο 2012-2016 - Περδίου, Καλλιόπη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Εισαγωγή: Τα γναθοπροσωπικά κατάγματα απαιτούν ακριβές θεραπείες αποκατάστασης και οδηγούν σε αξιοσημείωτη οικονομική δαπάνη. Σκοπός: Ήταν ο υπολογισμός του μέσου κόστους της χειρουργικής αντιμετώπισης των γναθοπροσωπικών καταγμάτων σε μεγάλο περιφερειακό γενικό νοσοκομείο της Τρίπολης από το 2012 έως και το 2016. Μεθοδολογία: Η μελέτη ήταν αναδρομική για το σύνολο των ασθενών με γναθοπροσωπικό κάταγμα, που αντιμετωπίστηκε στο νοσοκομείο της μελέτης κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο 2012-2016. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τα αρχεία του νοσοκομείου σύμφωνα με τον τύπο του κατάγματος, τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης, τις ημέρες νοσηλείας, το κόστος και την ασφαλιστική κάλυψη. Αποτελέσματα: 162 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία (Ν=162). Το συντριπτικό ποσοστό των ασθενών ήταν άνδρες (82,10%, Ν=133). Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 42,60 έτη (SD=18,91). Τα κατάγματα που αντιμετωπίστηκαν ήταν σε ποσοστό 27,20% κάτω γνάθου (Ν=44), 54,90% μέσου τριτημορίου προσώπου (Ν=89) και 17,90% άνω τριτημορίου (Ν=29). Η πολλαπλή παλινδρόμηση, προκειμένου να εντοπιστούν οι παράγοντες πρόβλεψης για το κόστος κάθε επέμβασης, έδειξε πολλαπλές συσχετίσεις. Ο τύπος του κατάγματος (p=0,002), οι απαιτούμενες ημέρες νοσηλείας (p<0,001) και η εισαγωγή στη Μ.Ε.Θ. (p<0,001) ήταν βασικοί καθοριστικοί παράγοντες του συνολικού κόστους. Απροσδόκητα, οι επείγουσες επεμβάσεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κόστος (p=0,019). Το 95,6% ολοκλήρωσε με επιτυχία τη θεραπεία του. Δεν βρέθηκε συσχέτιση στην έκβαση μεταξύ έκτακτης και τακτικής χειρουργικής επέμβασης. Ο μέσος όρος του κόστους των επεμβάσεων ήταν 2.962,34 (SD=3.200,25) με αξιόλογο εύρος διακύμανσης (min=73,10, max=19.481,00, R=19.407,90). Το συνολικό κόστος των επεμβάσεων για όλα τα έτη της έρευνας κυμάνθηκε στο μισό εκατομμύριο ευρώ (479.899,21€). Συμπεράσματα: Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί μία προσέγγιση για τα ελληνικά δεδομένα, καταδεικνύοντας την ανάγκη διεξαγωγής ανάλογης πολυκεντρικής μελέτης στην επικράτεια, με τον υπολογισμό και άλλων παραμέτρων.
Keywords: Άνω γνάθος - Χειρουργική; Εσωτερική στερέωση σε κατάγματα; Maxilla--Surgery; Internal fixation in fractures; Hospitals - Prospective payment; Γναθοπροσωπικό κάταγμα; Οστεοσύνθεση; Κόστος; Αποζημίωση; Maxillofacial fracture; Fixation system; Cost; Compensation