Η κατάσταση του εθνικού σχεδίου ετοιμότητας σε πανδημία. Η περίπτωση του ΓΝ Αργολίδος, ΝΜ Άργους. - Παπαιωάννου, Αριστέα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Εισαγωγή: Οι πανδημίες είναι απρόβλεπτες αλλά επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις που μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνικοοικονομική ευημερία παγκοσμίως. Ο προγραμματισμός και η ετοιμότητα για μια πανδημία είναι κρίσιμοι για τον μετριασμό του κινδύνου και των επιπτώσεων της. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η διερεύνηση της κατάστασης του εθνικού σχεδίου ετοιμότητας σε περίπτωση πανδημίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδος, Νοσοκομειακή Μονάδα Άργους. Μεθοδολογία: Για την επίτευξη του στόχου της μελέτης διεξήχθη έρευνα στους επαγγελματίες υγείας του Γ.Ν. Άργους. Ως μέθοδος δειγματοληψίας της έρευνας εφαρμόστηκε η απλή τυχαία δειγματοληψία. Η συλλογή των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της αυτοσυμπλήρωσης. Το τελικό δείγμα της έρευνας ήταν 220 επαγγελματίες υγείας. Το ερωτηματολόγιο αποτελεί απόσπασμα της έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2019)σχετικά με την ετοιμότητα των κρατών μελών σε περίπτωση πανδημίας. Η στατιστική ανάλυση βασίστηκε στο S.P.S.S. 25. Αποτελέσματα: Το 75,91% γνώριζαν ότι το νοσοκομείο ακολουθεί σχέδιο ετοιμότητας για πανδημία, 63,64% γνώριζαν ότι το νοσοκομείο διαθέτει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Για τα παραπάνω σχέδια έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις προσομοίωσης σύμφωνα με 45% του δείγματος. Ωστόσο, 63,64% δεν γνώριζε εάν διαθέτει το νοσοκομείο ένα πολυτομεακό σχέδιο συντονισμού ή μηχανισμό για τη συμμετοχή κυβερνήσεων και το 47,73% δεν γνώριζε έαν διαθέτει σύστημα παρακολούθησης της πανδημίας. Το 49,09% δήλωσε ότι το νοσοκομείο έχει σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανάγκη για αύξηση εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, 72,73% να αναπτύξει οδηγίες για τη διαχείριση ασθενών. Το 65,91% δεν γνώριζε εάν το νοσοκομείο διαθέτει έναν μηχανισμό για την υποστήριξη των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, κατά τη διάρκεια πανδημίας. Συμπεράσματα: Το νοσοκομείο της παρούσας έρευνας έδειξε μέτρια γνώση σχετικά με την κατάσταση του εθνικού σχεδίου ετοιμότητας σε περίπτωση πανδημίας. Διάφορες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση για να παρέχουν στο προσωπικό αυτοπεποίθηση στην ικανότητά τους να εργάζονται με ασφάλεια
Αριθμός Εισαγωγής: 013004 cd
Keywords: Υπηρεσίες υγείας -- Οργάνωση και διοίκηση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διαχείριση κρίσεων -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Δημόσια νοσοκομεία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επιχειρησιακός σχεδιασμός -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Γνώσεις επαγγελματιών υγείας; Ετοιμότητα; Πανδημία; Ελλάδα; Knowledge of health professionals; Preparedness; Pandemic; Greece