Ο μετασχηματισμός και η αλλαγή οργανωσιακής κουλτούρας της δημόσιας διοίκησης μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά των ιστορικών κρατικών αρχείων. Το παράδειγμα του Εθνικού Τυπογραφείου της Ελλάδος - Γεωργίκος, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διατριβή διερευνά τη σημασία του Εθνικού Τυπογραφείου (Ε.Τ.) ως ζωντανού ιστορικού οργανισμού και μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα αξιολογεί πώς η υιοθέτηση αρχών του Νέου Δημόσιου Μάνατζμεντ και του επιτελικού κράτους ενισχύει τον ρόλο και τη λειτουργία του στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Κεντρικό ερευνητικό ερώτημα αποτελεί η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το Ε.Τ., ως θεσμός με ιστορική και πολιτιστική βαρύτητα, συμβάλλει στη διατήρηση της εθνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ανατροφοδοτεί τη θέση του στην ελληνική διοικητική πρακτική. Η έρευνα αποδεικνύει ότι το Εθνικό Τυπογραφείο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση και εξέλιξη του νεοελληνικού κράτους. Μέσα από τη διαχείριση, διαφύλαξη και προβολή αρχειακών τεκμηρίων, αναδεικνύεται ως θεματοφύλακας του αξιακού, πολιτισμικού και ιστορικού αποθέματος της χώρας. Η ενσωμάτωση πολιτιστικών αξιών στις λειτουργίες και στην οργανωσιακή του κουλτούρα αναδεικνύεται ως κεντρική πτυχή της αποστολής του. Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής αρχών σύγχρονης διοίκησης, το Ε.Τ. προάγει τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και την καινοτομία, ενώ η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την εξέλιξή του. Τα ευρήματα της διατριβής καταδεικνύουν ότι το Ε.Τ. δεν είναι απλώς ένας οργανισμός παροχής υπηρεσιών, αλλά και ένας ζωντανός φορέας ιστορικής μνήμης που ενισχύει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και την εθνική ταυτότητα. Επιπλέον, προτείνεται η δυνατότητα εγγραφής του Ε.Τ. στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, βάσει της μοναδικής του συνεισφοράς στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής ταυτότητας της Ελλάδας. Το Ε.Τ. αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, διατηρώντας ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά μέσω της διαχείρισης και της προστασίας ιστορικών εγγράφων, ενώ παράλληλα αναπροσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της δημόσιας διοίκησης. Η διατριβή επίσης καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση της οργανωσιακής κουλτούρας και των λειτουργιών του Εθνικού Τυπογραφείου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις της ψηφιοποίησης και της τεχνολογικής ανανέωσης. Με την εισαγωγή νέων μοντέλων διοίκησης και καινοτόμων πρακτικών, το Ε.Τ. μπορεί να ενισχύσει την αποδοτικότητά του και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του στο μέλλον. Παράλληλα, η διερεύνηση των σχέσεών του με άλλους δημόσιους φορείς και την κοινωνία αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας στη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Συμπερασματικά, η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η πολιτιστική κληρονομιά και η κουλτούρα που αυτή εμπεριέχει μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη μεταρρύθμιση και την ορθολογική ανάπτυξη της δημόσιας διοίκησης, συμβάλλοντας στην προαγωγή της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της λογοδοσίας, προς όφελος των πολιτών. Επιπλέον, εξετάζονται οι δυνατότητες προσαρμογής του Ε.Τ. στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση προηγμένων τεχνολογιών για τη βελτίωση της λειτουργίας του και τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στην πληροφορία. Εν κατακλείδι, η διατριβή αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ πολιτιστικής κληρονομιάς και οργανωσιακής κουλτούρας στη δημόσια διοίκηση, προσφέροντας νέες θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση των δημόσιων οργανισμών και την ενσωμάτωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην καθημερινή τους λειτουργία. Μέσα από την ανάλυση της διοικητικής και πολιτιστικής διάστασης του Ε.Τ., η έρευνα καταδεικνύει τη σημασία της συνέργειας μεταξύ δημόσιας διοίκησης και πολιτιστικής πολιτικής, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της θεσμικής αποτελεσματικότητας και της πολιτιστικής βιωσιμότητας.
The transformation and change of organizational culture of public administration through the cultural heritage of historical state archives The example of the National Printing House of Greece
Δ.Δ. 01
Keywords: Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Εταιρική κουλτούρα -- Ελλάδα; Πολιτιστική κληρονομιά -- Διαχείριση; Ελλάδα -- Ιστορία; Δημόσια διοίκηση; Οργανωσιακή κουλτούρα; Πολιτιστική κληρονομιά; Ιστορικά Κρατικά Αρχεία; Εθνικό Τυπογραφείο; Νέο δημόσιο μάνατζμεντ; Public administration; Organizational culture; Cultural heritage; Historical State Archives; Greek National Printing Office; New public management.