Οι γυναικείες μορφές στην Ιλιάδα, την Οδύσσεια και τους τρεις τραγικούς - Στασινοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Στην παρούσα εργασία ασχολούμαστε με τις γυναικείες μορφές όπως παρουσιάζονται στον Όμηρο και τους τρεις μεγάλους τραγικούς της αρχαιότητας τον Ευριπίδη, τον Σοφοκλή και τον Αισχύλο. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία αναφορά σε βιογραφικά στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν τον Όμηρο, τα δύο μεγάλα έπη την Ιλιάδα και την Οδύσσεια αλλά και τις επιδράσεις που είχε δεχτεί από τους τραγικούς. Έπειτα, στα δύο επόμενα κεφάλαια παρουσιάζονται συγκεκριμένες ηρωίδες τόσο στον Όμηρο όσο και στους τραγικούς ποιητές όπου συνοδεύονται από συγκεκριμένα αποσπάσματα κειμένων. Στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα γνωρίσματα των έργων του Ευριπίδη, του Σοφοκλή και του Αισχύλου. Η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με συμπεράσματα, παράρτημα εικόνων και βιβλιογραφία.
Keywords: Όμηρος , 8ος αιώνας π.Χ. -- Οδύσσεια; Όμηρος , 8ος αιώνας π.Χ. -- Ιλιάδα; Όμηρος , 8ος αιώνας π.Χ. -- Χαρακτήρες -- Γυναίκες; Όμηρος , 8ος αιώνας π.Χ. -- Ερμηνεία και κριτική; Ευριπίδης , 480-406 π.Χ. -- Χαρακτήρες -- Γυναίκες; Ευριπίδης , 480-406 π.Χ. -- Ερμηνεία και κριτική; Αισχύλος -- 525-456 π.Χ. -- Ερμηνεία και κριτική; Αισχύλος -- 525-456 π.Χ. -- Χαρακτήρες -- Γυναίκες; Σοφοκλής -- 496-406 π.Χ. -- Ερμηνεία και κριτική; Σοφοκλής -- 496-406 π.Χ. -- Χαρακτήρες -- Γυναίκες; Γυναίκες στη λογοτεχνία -- Ελλάδα; Γυναίκες -- Ελλάδα -- Δράμα; Επική ποίηη, Ελληνική -- Ιστορία και κριτική; Ελληνικό δράμα (Τραγωδία) -- Ιστορία και κριτική; Γυναίκες; Ηρωίδες; Όμηρος; Ευριπίδης; Αισχύλος; Σοφοκλής; Ελένη; Εκάβη; Ανδρομάχη; Τραγικοί ποιητές; Women; Heroines; Homer; Euripides; Aeschylus; Sophocles; Helen; Hecabe; Andromache; Tragic poets