Κυκλική οικονομία στις πόλεις. Προοπτικές εφαρμογής στους ελληνικούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Συκαράς, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η κυκλική οικονομία είναι το νέο μοντέλο της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης στηριζόμενο σε νέους τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης αγαθών. Η κυκλική οικονομία, σε αντίθεση με την ισχύουσα γραμμική οικονομία, συμβάλει στη διατήρηση των προϊόντων και των πρώτων υλών περισσότερο χρόνο μειώνοντας στο ελάχιστο τα απόβλητα και τη χρήση των πρώτων υλών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβανόμενη τη σημαντικότητα της κυκλικής οικονομίας εξέδωσε δέσμη μέτρων για την προώθηση της. Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενσωμάτωσε στη νομοθεσία της τις διατάξεις που υποστηρίζουν και προωθούν την κυκλική οικονομία. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εφαρμογή της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Οι αιτίες των δυσκολιών οφείλονται στις περίπλοκες διοικητικές δομές και διαδικασίες που προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις και είναι πολλές φορές το κύριο εμπόδιο για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας καλούνται να παίξουν οι Δήμοι με την εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων σε συμφωνία με τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Εφαρμόζοντας τα σχέδια αυτά, βασισμένα στις αρχές της κυκλικής οικονομίας προσφέρουν προοπτικές ανάπτυξης για το περιβάλλον, τις πόλεις, τους πολίτες και την οικονομία.
Cyclic economy in cities prospects for implementation in greek municipalities
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Διαχείριση αποβλήτων; Ανακύκλωση; Οικονομική ανάπτυξη; Κυκλική οικονομία; Βιώσιμη ανάπτυξη; Απόβλητα; Ανακύκλωση; Τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων