Ο στρατηγικός σχεδιασμός αξιόπιστων θεσμών ως αρωγός της ανάπτυξης και των πολιτικών μετά τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής - Βιζηράκης, Σταύρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το ζήτημα της αξιοπιστίας των θεσμών, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού που συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη πολιτικών μετά τα Προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις κρισιμότερες καμπές της ιστορίας της, εξαιτίας των εγγενών αδυναμιών των θεσμών της αλλά και της εξασθένισής τους. Οι θεσμοί αποτελούν το βασικό ιστό πάνω στον οποίο αναπτύσσονται όλες οι αποφάσεις και οι ενέργειές μας, και αποτελούν την μόνη εγγύηση μιας ευνοούμενης και δημοκρατικής πολιτείας. Με την παρούσα εργασία επιδιώκεται να δειχθεί ότι η ευημερία, η ανάπτυξη αλλά και η ανεξαρτησία μιας χώρας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών της, που δίνουν τα κίνητρα και αντικίνητρα για την συμπεριφορά των πολιτών και των πολιτικών. Φυσικά οι ισχυροί θεσμοί απαιτούν ισχυρούς κρατικούς μηχανισμούς και πλήρη σεβασμό, για να αυξήσουν το δυναμικό και την ταχύτητα ανάπτυξης της οικονομίας και να περιορίσουν την διαφθορά.
Μ.Δ.Ε. 120