Η "Ιδιωτικη Κεφαλαιουχική Εταιρεία" και η συμβολή της στην εξέλιξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. - Παλάγκα, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο την παρουσίαση και κριτική ανάλυση των χαρακτηριστικών της εταιρικής μορφής Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, τη συγκριτική της ανάλυση με τις λοιπές εταιρικές μορφές, προκειμένου να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της, και τον καθορισμό της συμβολής της στην εξέλιξη της επιχειρηματικότητας, στην Ελλάδα, που μαστίζεται από συγκεκριμένες παθογένειες, επί σειρά ετών. Κατ’ αρχήν, παρατίθενται οι συνθήκες που κατέστησαν απαραίτητη την καθιέρωση της υπό εξέταση εταιρικής μορφής, η οποία είναι η “νεότερη” εταιρική μορφή, καθώς εισήχθη στην ελληνική έννομη τάξη, το έτος 2012, με τον Ν. 4072/ 2012. Στη συνέχεια, περιγράφονται αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της εν λόγω εταιρικής μορφής, όσον αφορά στη σύσταση, τη λειτουργία και τη λύση της, με αναφορά στα άρθρα του οικείου νόμου και κριτική ανάλυση και ερμηνεία αυτών, όπου απαιτείται. Ακολούθως, διενεργείται συγκριτική ανάλυση της Ι.Κ.Ε. με τις λοιπές εταιρικές μορφές και καταγράφονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της, όπως προκύπτουν συμπερασματικά. Στη συνέχεια, παρατίθενται οι παθογένειες του οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας μας, με επικέντρωση στα επιμέρους προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα - και δη την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στην οποία απευθύνεται η υπό εξέταση εταιρική μορφή. Τέλος, καταγράφονται τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει, σχετικά με τη συμβολή της Ι.Κ.Ε. στην εξέλιξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και διατυπώνεται μία πρόταση για την αρτιότερη παρακολούθηση των πλεονεκτημάτων της νέας εταιρικής μορφής.
The "Private Equity Company" and its contribution to the development of entrepreneurship in Greece.
Μ.Δ.Ε. 46
Keywords: Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα; Εταιρική μορφή; Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία; Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα; Private Equity Company; Entrepreneurship in Greece