Κοινωνική ευπάθεια και δια βίου κατάρτιση, μελέτη περίπτωσης οι απόψεις των συμμετεχόντων σε προγράμματα voucher - Πυρομάλης, Φώτιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Με την παρούσα έρευνα επιχειρούμε να αναδείξουμε την δράση των προγραμ μάτων κατάρτισης ανέργων. Πιο αναλυτικά, θέτοντας στο επίκεντρο της αναζήτησης μας τα βιώματα των ανθρώπων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιο τήτων και επανακατάρτιση σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες – Δράση 16913 «SUB 2: Οριζόντια Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες (Horizontal upskilling/ reskilling programs to targeted populations)». Μέσω ερωτηματολογίων αναζητούμε τους ψυχο λογικούς παράγοντες που επιβαρύνουν ένα άτομο που δεν εργάζεται. Τέλος μέσα από δείκτες όπως το ποσοστό των ατόμων που επανήλθαν στην αγορά εργασίας και το σύ νολο των δεδομένων που λάβαμε από την έρευνα επιδιώκουμε να οδηγηθούμε σε α σφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων ενερ γητικών πολιτικών απασχόλησης. Η επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για την βελτί ωση της κατάστασης των ατόμων που είναι αντιμέτωπα με καταστάσεις κοινωνικής ευπάθειας, ιδιαίτερα όσον αφορά την αγοράς εργασίας (Kotroyannos, et al., 2015). Η σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα καθιστά αναγκαία την αναζή τηση και εξεύρεση λύσεων που θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην μείωση της ανισό τητας και θα βελτιώσουν τις προοπτικές εργασιακής ένταξης για τα άτομα αυτά. Με βάση αυτά, τα προγράμματα Voucher, ιδίως στην Ελλάδα, αποτελούν ένα χρήσιμο ερ γαλείο, αφού μέσα από αυτά προσφέρεται εκπαίδευση και επανεκπαίδευση του εργα τικού δυναμικού, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις δεξιότητες και την εργασιακή ανταγωνιστικότητα των ατόμων που αναζητούν εργασία. Η παρούσα εργασία στοχεύει στην εξέταση του ρόλου και της επίδρασης των προγραμμάτων Voucher σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση και την κοινωνική ενσωμάτωση, δεδομένου του ότι αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο εργασιακής πολι τικής το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην εργασιακή αποκατάσταση των ανέργων. Α ναγνωρίζοντας την σημασία που έχει η βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης για τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η παρούσα εργασία προσπαθεί να αποτιμήσει την αξία και τις προκλήσεις που πηγάζουν από τα συγκεκριμένα προγράμ ματα.
Αριθμός Εισαγωγής: 013971 cd
Keywords: Ανεργία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ανεργία -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ανεργία -- Ψυχολογικές απόψεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επαγγελματική κατάρτιση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εργασιακή πολιτική -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Απασχόληση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες