Το International Baccalaureate. Αποτύπωση της σημερινής κατάστασης - Ανίχνευση του ρόλου στην Εκπαίδευση και της θέσης του στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία - Σμυρνή, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου προέβαλε αδήριτη η ανάγκη της διατήρησης της ειρήνης στον κόσμο. Σημαντικές προσωπικότητες της εποχής και διεθνείς οργανισμοί, όπως η UNESCO του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είχαν ακράδαντη την πίστη ότι αυτό το όραμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου. Μέσα σε αυτό το κλίμα και με σκοπό να γίνει πράξη η προαναφερθείσα ιδέα, ιδρύθηκε το International Baccalaureate (IB) (Διεθνές Απολυτήριο) που σήμερα καλύπτει το πεδίο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την ηλικία των τριών ετών μέχρι τα δεκαεννέα έτη. Το ΙΒ συνεχίζει να υπάρχει από το 1968 μέχρι σήμερα και εμφανίζει αλματώδη ανάπτυξη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Μέσω αυτής της εργασίας καλούμαστε να διερευνήσουμε το φαινόμενο του International Baccalaureate σχετικά με την αριθμητική και γεωγραφική του εξάπλωση αφενός και το ρόλο που διαδραματίζει στην παγκόσμια εκπαιδευτική σκήνη αφετέρου. Η έρευνα στηρίχτηκε στην ποσοτική και ποιοτική ανάλυση αρχειακού υλικού. Πιο συγκεκριμένα αξιοποιήθηκαν ποσοτικά δεδομένα από βάσεις δεδομένων και αναλύθηκαν οι ετήσιες ανασκοπήσεις του οργανισμού από το 2007 μέχρι το 2013 καθώς και το στρατηγικό σχέδιο και η δήλωση αποστολής του 2010. Στα αποτελέσματα αποτυπώνεται 1. Η επιβεβαίωση της σημαντικής αύξησης του αριθμού των σχολείων και η συνεχής γεωγραφική εξάπλωση του θεσμού μέσα στα χρόνια. 2. Η προώθηση της έννοιας του παγκόσμιου πολίτη και της εκπαίδευσής που στηρίζεται σε υψηλά διεθνή πρότυπα, στις νέες τεχνολογίες, στην απόδοση και τη δημιουργία απασχολήσιμων ατόμων μέσω του ΙΒ. 3. Η διαρκής προσπάθεια του ΙΒ να διατηρήσει για τον εαυτό του το ρόλο του ηγέτη στη διεθνή εκπαίδευση, να πετύχει τη διεύρυνση της πρόσβασης όλων στην εκπαίδευσή του και να εξασφαλίσει για τους σπουδαστές του υψηλά επίπεδα κοινωνικής, προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Αριθμός Εισαγωγής: 010813-010814 cd
Keywords: Διεθνής εκπαίδευση; Εκπαίδευση και παγκοσμιοποίηση; International Baccalaureate; Διεθνής εκπαίδευση; Διεθνές πνεύμα; Ελίτ σχολεία; IB σχολεία του κόσμου; Παγκόσμιος πολίτης; International education; International mindedness; Elit school; IB World Schools; Global citizens