Το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων - Κουλάκος, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Ένα από τα αποτελέσματα της ταχείας προόδου της τεχνολογίας είναι ότι τα πρότυπα προστασίας δεδομένων γίνονται όλο και πιο αυστηρά, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να αντιμετωπίζουν το πολύπλοκο καθήκον της αξιολόγησης τους για το εάν οι δραστηριότητες επεξεργασίας δεδομένων τους, συμμορφώνονται νομικά και πιο ειδικά σε διεθνές πλαίσιο. Τα δεδομένα - από την φύση τους – μπορούν εύκολα να διασχίσουν τα σύνορα και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία. Κατά τα τελευταία χρόνια, τα δεδομένα έχουν γίνει πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, καλούνται ακόμα και ως το νόμισμα του μέλλοντος. Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων πραγματοποιείται σε διάφορους τομείς των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, ενώ η πρόοδος στον τομέα της πληροφορικής καθιστά ευκολότερη την επεξεργασία και την ανταλλαγή τέτοιων δεδομένων. Αυτό αποδείχτηκε ιδιαίτερα πρόσφορο για παράνομες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η πώληση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ή η επεξεργασία των δεδομένων για διαφορετικό σκοπό από τον οποίο συλλέχθηκαν αρχικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ενέκρινε τον Κανονισμό για την γενική προστασία των δεδομένων (General Data Protection Regulation – GDPR) με σκοπό την περαιτέρω εναρμόνιση των κανόνων για την προστασία των δεδομένων μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. και την αύξηση του επιπέδου προστασίας της ιδιωτικής ζωής για τους κατοίκους της γηραιάς ηπείρου. Το GDPR τέθηκε σε ισχύ στις 25 Μαρτίου 2018. Λόγω του ευρέως διακρατικού πεδίου εφαρμογής του, θα επηρεάσει επίσης πολλές εταιρίες που βρίσκονται εκτός της Ε.Ε. . Οι επιχειρήσεις πρέπει να αξιολογήσουν εάν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του GDPR και να προσπαθήσουν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του Κανονισμού εγκαίρως. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να γίνει μια σύντομη αναφορά στην Ευρωπαϊκή πορεία προς το GDPR, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην Ελληνική πραγματικότητα και νομοθεσία περί της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας επικεντρώνεται στην ανάλυση του GDPR, στα δικαιώματα των ατόμων που αφορούν τα δεδομένα και κυρίως στις αλλαγές που επιφέρει στις επιχειρήσεις αναφορικά με την διαχείριση των δεδομένων και την αλληλεπίδραση τους με τις εποπτικές αρχές.
The new institutional framework for the protection of personal data(GDPR)
Keywords: Προστασία δεδομένων; Προσωπικά δεδομένα; Αστικό δίκαιο; Προστασία δεδομένων--Δίκαιο και νομοθεσία; Προστασία; Προσωπικά δεδομένα; Επιχειρήσεις; Κανονισμός; Θεσμικό πλαίσιο