Χ_ρικές Αναπαραστάσεις - Κοινωνικές Μετα_μορφώσεις: παιχνίδι, έρευνα, αναστοχασμός - Πριμηκύρης, Αντώνιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η εργασία αυτή μελετά, εξασκεί, μεταμορφώνει και αναστοχάζεται υλικά και εργαλεία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Θέατρο και Κοινωνία: θεωρία, σκηνική πρακτική, διδακτική" συναρτήσει της πολυετούς εμπειρίας και των πολλαπλών θε(α)σεων του πραγματικού - που είχα την ευκαιρία να αποκτήσω στο πλαίσιο των δράσεων Streetwork που ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή οργανώνει και προτείνει εδώ και χρόνια. Πιο συγκεκριμένα παράλληλα με την θεατρική πρακτική, επέλεξα (μέσα από τις δράσεις streetwork) να μελετήσω την "Πόλη ως σκηνή" και να ανταλλάξω απ_όψεις και αφηγήσεις του πραγματικού με trans σώματα, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, μετανάστες, μετανάστριες, πρόσφυγες, sexworkers, πληθυσμούς Ρωμά, σώματα κρατούμενα σε φυλακές, οροθετικά άτομα κ.α Η αλληλεπίδραση αυτή και η μελέτη των χ_ρων συναρτήσει των οποίων τα παραπάνω περιγραφόμενα σώματα μετα_μορφώνονται, και εξασκούνται κρίνονται καθοριστικής σημασίας ως προς τον τ(ρ)όπο που οι παρακάτω σελίδες αρθρώνονται και επιτελούνται. Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί πως το δια_πολιτισμικό και δια_χ_ρικό παιχνίδι που ακολουθεί ακροβατεί "μεταξύ εκείνου που δεν ισχύει πλέον και αυτού που δεν ισχύει ακόμα". Μέσα από τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που η Εύα Στεφανή διαμεσολαβεί στα ντοκιμαντέρ και τα κέιμενά της ο χ_ρος που ακολουθεί μιμείται τον D.Fo και "τον κόσμο του", αντιγράφει τον J.Berger και το Ways of Seeing ενώ παράλληλα προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα "Πώς επιτελεί κανείς μια εθνογραφία" που ο V.Turner θέτει στο τελευταίο του έργο "Από την τελετουργία στο θέατρο". Καλά (ξε)μπερδέματα..
Ways of Seeing and re_con___tructing Realities
Keywords: κινηματογράφος του πραγματικού, ντοκιμαντέρ, το παιχνίδι της παρατήρησης, Ευα Στεφανή, V.Turner, Από την τελετουργία στο θέατρο, H εικόνα και το βλέμμα, Ways of seeing, κοινωνικό δράμα, κρίση, επανορθωτική κίνηση, παιχνίδι, Η πόλη ως τ_όπος των κοινών, Σταυρος Σταυρίδης, Ο κόσμος μου, Dario Fo