Συσχέτιση βιοχημικών δεικτών με τον τρόπο ζωής σε γυναίκες της Κρήτης και της Πελοποννήσου - Παιδαράκη, Χρύσα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Σκοπός: Στόχος της παρούσας μελέτης υπήρξε η συσχέτιση του τρόπου ζωής και των βιοχημικών δεικτών σε γυναίκες που διαμένουν στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, ώστε αφενός να σκιαγραφηθούν τυχόν διαφορές στους πληθυσμούς, και αφετέρου να υπογραμμιστούν οι σημαντικές κατευθύνσεις για έναν υγιή τρόπο ζωής. Μεθοδολογία: Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 82 γυναίκες-κατοίκους των Χανίων Κρήτης και 51 γυναίκες-κατοίκους στη Σπάρτη Πελοποννήσου. Αιματολογικό δείγμα συλλέχθηκε από όλες τις συμμετέχουσες στην παρούσα μελέτη, και συνδυάστηκε με αναλυτικό ερωτηματολόγιο το οποίο συμπλήρωσαν σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση, τις συνήθειες ύπνου και καπνίσματος, και το οποίο περιλάμβανε και ανθρωπομετρικές μετρήσεις. Αποτελέσματα: Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι ο μεσημεριανός ύπνος αύξησε την αιμοσφαιρίνη όσων τον ενσωμάτωσαν στην καθημερινότητά τους με στατιστική σημαντικότητα 10%. Οι καπνίστριες φάνηκαν να έχουν στατιστικά σημαντικά υψηλότερες τιμές αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνης, ερυθρών αιμοσφαιρίων και κορτιζόλης. Επίσης, ο τόπος διαμονής επηρέασε τους βιοχημικούς δείκτες με τις κατοίκους της Πελοποννήσου να έχουν στατιστικά σημαντικά υψηλότερες τιμές ουρίας, νατρίου, Τ3, αλλά χαμηλότερες τιμές Τ4. Η άσκηση αύξησε το ουρικό οξύ και τη SGPT. Διαπιστώθηκαν ελαφρές προς μέτριες συσχετίσεις των σωματομετρικών παραμέτρων και των διατροφικών παραγόντων με τους βιοχημικούς δείκτες. Συμπεράσματα: Οι τιμές των βιοχημικών δεικτών συνδέονται άμεσα με την υγεία και ευεξία του ατόμου, και μεταβάλλονται ανάλογα με τις συνήθειες του τρόπου ζωής που υιοθετούμε.
Keywords: Άσκηση για γυναίκες; Γυναίκες - Διατροφή; Κάπνισμα; Ύπνος; Τρόπος ζωής; Βιοχημικοί δείκτες; Exercise for women; Smoking; Sleep; Lifestyles; Biochemical markers; Βιοχημικοί δείκτες; Διατροφή; Άσκηση; Ύπνος; Κάπνισμα; Γυναίκες; Biochemical markers; Diet; Exercise; Sleeping pattern; Smoking; Women