Millennials και Εργασιακή Επισφάλεια: μια Ποιοτική Διερεύνηση - Φάρου, Αγλαΐα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η μετάβαση της σύγχρονης κοινωνίας στην εποχή της μετανεωτερικότητας δημιούργησε βίαιες ανατροπές, με τον αποδιαρθρωτικό της χαρακτήρα να μεταβάλει τόσο τις κοινωνικές, οικονομικές αλλά και εργασιακές σχέσεις. Η εποχή που διανύουμε έχει χαρακτηρισθεί ώς η εποχή του ρίσκου και της ρευστότητας. Η αναζήτηση της ταυτότητας των ατόμων και η συνεχής ανάγκη για προσαρμογή στην νέα κοινωνία του ρίσκου δημιούργησε νέες μορφές εργασιακών σχέσεων, νέα εργασιακή κανονικότητα καθώς και νέες μορφές εργατικών τάξεων. Το νέο πρεκαριάτο, η ευέλικτη εργασία και η κυρίαρχη ιδεολογία της συνεχούς εναλλαγής εργασιών έχει αφήσει το στίγμα της τόσο στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις αλλά έχει σμιλεύσει και μια ολόκληρη γενιά ατόμων, εργαζομένων. Η γενιά των millennials είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα υποβολής σε μια καθοδηγούμενη πραγματικότητα με κύριες αξίες την ευελιξία, το ρίσκο, την ανάγκη για επιτυχία και την ύπαρξη σε ένα καθεστώς συνεχούς ανταγωνισμού. Οι millennials έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της μετανεωτερικής εποχής. Ο τρόπος με τον οποίο πλοηγείτε η γενιά αυτή στην αγορά εργασίας αποδεικνύει πως κατασκευασμένες προδιαθέσεις μπορούν να κινήσουν και να μεταλλάξουν ολόκληρη την κοινωνία, την οικονομία και την αγορά εργασίας. Η παρούσα εργασία είναι μια προσπάθεια για προσέγγιση των βιωμάτων, των αντιλήψεων και των πιθανών επιπτώσεων της κυρίαρχης εργασιακής κουλτούρας της συνεχόμενης εναλλαγής εργασιών αλλά και αντικειμένων εργασίας στην γενιά των millennials, με την βοήθεια των ποιοτικών ερευνών.
Αριθμός Εισαγωγής: 013608 cd
Keywords: Βιομηχανικές σχέσεις; Ωράριο εργασίας, Ευέλικτο; Εργασία -- Κοινωνικές απόψεις; Εργασία -- Ψυχολογικές απόψεις; Εργασία και εργαζόμενοι -- Κοινωνικές απόψεις; Αγορά εργασίας; Εργασιακή πολιτική; Εργασιακή ασφάλεια; Καπιτλαισμός; Παγκοσμιοποίηση; Επισφάλεια εργασίας; Millennials; Μετανεωτερικότητα; Κοινωνία του ρίσκου; Εργασιακή ευελιξία; Ευαλωτότητα; Precarious work; Postmodernity; Risk society; Labour flexibility; Vulnerability