Η πολιτισμική ετερότητα στο μυθιστορηματικό έργο του Μιχάλη Μοδινού - Μπίντζα, Φωτεινή-Διονυσία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία διερευνά την πολιτισμική ετερότητα στο μυθιστορηματικό έργο του Μιχάλη Μοδινού. Με βάση κυρίως τη μετααποικιακή κριτική του Edward Said καθώς και τις φιλοσοφικές απόψεις του Tzvetan Todorov, το πρώτο κεφάλαιο πραγματεύεται την πολιτισμική ετερότητα στην Αφρική και στην Αμερική, όπως αυτή παρουσιάζεται στα μυθιστορήματα Ο Μεγάλος Αμπάι, Η Σχεδία, Εκουατόρια, Άγρια Δύση και Παραγουάη. Tο δεύτερο κεφάλαιο, ακολουθώντας τις απόψεις της Maria Todorova για τον βαλκανισμό καθώς και θεωρητικές μελέτες για θέματα διαπολιτισμικότητας και μετανάστευσης, επιχειρεί να αναδείξει την αίσθηση του Έλληνα ως πολιτισμικής ετερότητας σε σχέση με Βαλκάνιους μετανάστες στα μυθιστορήματα Χρυσή Ακτή, Επιστροφή, Τελευταία έξοδος Στυμφαλία και Το Πλέγμα. Επιπλέον, εξετάζει την πρόσληψη της ελληνικής κουλτούρας από μυθιστορηματικά πρόσωπα που από τη θέση του μετανάστη ή του τουρίστα παρουσιάζουν την οπτική του πολιτισμικά έτερου για την Ελλάδα στα μυθιστορήματα Χρυσή Ακτή, Επιστροφή, Άγρια Δύση, Τελευταία έξοδος Στυμφαλία και Το Πλέγμα.
Keywords: Μοδινός, Μιχάλης, 1950-, -- Ερμηνεία και κριτική; Πολιτισμική ετερότητα στη λογοτεχνία; Μιχάλης Μοδινός; Πολιτισμική Ετερότητα; Μετααποικιακή Κριτική; Οριενταλισμός; Βαλκανισμός; Μετανάστευση; Δύση; Ανατολή; Αμερική; Αφρική; Ευρώπη; Ελλάδα; Michalis Modinos; Cultural Otherness; Postcolonial Criticism; Orientalism; Balkanism; Immigration; West; East; America; Africa; Europe; Greece