Επανασχεδιάζοντας τη λειτουργία της ΕΕ στο προσφυγικό ζήτημα, μέσα από το πρίσμα της Θεωρίας της Δικαιοσύνης του J. Rawls - Καρυτσιώτη, Νικολέττα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η προσφυγική κρίση αποτελεί ένα καίριο ζήτημα που εκτυλίσσεται στα σύνορα και το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλώντας ένα ακόμα ρήγμα στα θεμέλια της. Σε μία Ευρώπη που «φλέγεται», η παρούσα εργασία θα επιχειρήσει να απεικονίσει και να ερμηνεύσει την κοινή γνώμη σε βασικά θέματα μετανάστευσης, μέσα από την πολιτική φιλοσοφία και συγκεκριμένα τη «Θεωρία της Δικαιοσύνης» του J. Rawls. Έχοντας ως βάση αυτή τη θεωρία, επιχειρείται να υπερκεραστούν τα εμπόδια της υποκειμενικότητας, εξετάζοντας τις αποκλίσεις των απαντήσεων ανά κοινωνική ομάδα και ελέγχοντας κατά πόσο οι ερωτώμενοι βρίσκονται κοντά στην αναστοχαστική τους ισορροπία, επιδιώκοντας κοινωνική συνοχή. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των ομάδων και αναδεικνύουν τα κίνητρα που ώθησαν τους ερωτώμενους να δώσουν τις απαντήσεις τους. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται η χρησιμότητα της Φιλοσοφίας στις Διεθνείς Σχέσεις ως εργαλείο αποσαφήνισης και ανάδειξης νέων κατευθύνσεων.
Redrawing the EU’s function in the current refugee crisis, under J. Rawls’ Theory of Justice point of view
Keywords: Πρόσφυγες; Μεταναστευτική πολιτική; Μεταναστευτική πολιτική--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Διεθνείς σχέσεις--Φιλοσοφία; Ευρωπαϊκή Ένωση; Προσφυγική κρίση; Πρόσφυγες; Μετανάστες; Θεωρία της δικαιοσύνης