To πλαίσιο συνεργασίας των ΟΚοιΠ με τις Ελληνικές Αρχές στο Εθνικό Συστήμα Ασύλου και Υποδοχής κατά τη περίοδο 2011-2021 - Υφαντής, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η σταδιακή αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μετά την Αραβική Άνοιξη το 2010 και την κλιμακούμενη εμφύλια σύγκρουση στην Συρία, δημιούργησε τεράστιες πίεσης στο Ελληνικό Σύστημα Υποδοχής και Ασύλου. Μετά την κοινή δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας και τη συγκράτηση των ροών εντός της ελληνικής επικράτειας, δεκάδες χιλιάδες μεταναστών αναγκάστηκαν να διατυπώσουν αίτημα διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα. Aυτό το γεγονός ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά πληθώρας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έσπευσαν να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της επείγουσας βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Το ισχνό σύστημα Υποδοχής και Ασύλου και η βραδύτητα οργάνωσης των Ελληνικών Αρχών τα προηγούμενα έτη ενέτεινε τις προκλήσεις και δημιούργησε ερωτηματικά στη διεθνή κοινότητα αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στις δομές υποδοχής και το σεβασμό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τις Ελληνικές Αρχές. Η παρούσα εργασία προσπαθεί να κατανοήσει τον τρόπο ανάπτυξης της συνεργασίας της Ελληνικής Πολιτείας με την Κοινωνίας των Πολιτών, να παραθέσει καλές πρακτικές και προκλήσεις κατά τη περίοδο της κρίσης υποδοχής και να εμβαθύνει στο σχεδιασμό της ΕΕ προς το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.
The cooperation framework of the CSOs with the Greek Authorities in the Asylum and Reception System during the period 2011-2021
Keywords: Ανθρωπιστική βοήθεια; Πρόσφυγες--Κυβερνητική πολιτική; Κοινωνία των πολιτών; Μετανάστες; Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου; Μεταναστευτική Πολιτική; Διεθνής Προστασία; Ανθρωπιστική Βοήθεια; Νομιμότητα και Λογοδοσία; Κοινωνία των Πολιτών; Διϋπηρεσιακή Συνεργασία