Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και μορφές συνεργασίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού - Καραμέτου, Ρωξάνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο: «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και μορφές συνεργασίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού» εκπονήθηκε στα πλαίσια του ΔΔΠΜΣ «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση». Στόχος της εργασίας είναι να προβάλλει τα οφέλη της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης η οποία βασίζεται στον σεβασμό της αρχής της επικουρικότητας, με την οποία αποφεύγεται η συγκέντρωση των αποφάσεων σε ένα και μοναδικό επίπεδο εξουσίας και διασφαλίζεται οι πολιτικές να χαράσσονται και να υλοποιούνται στο πλέον ενδεδειγμένο επίπεδο. Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση βοηθά τις περιφέρειες και τους δήμους στο να αλληλοδιδάσκονται, να πειραματίζονται με καινοτόμες πολιτικές λύσεις, να ανταλλάσουν βέλτιστες πρακτικές και να αναπτύσσουν περαιτέρω τη συμμετοχική δημοκρατία, φέρνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στους πολίτες της. Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» διασφαλίζεται πλέον στην Ελλάδα η ισότιμη συμμετοχή των δήμων και των περιφερειών, ως πραγματικών εταίρων στη χάραξη και στο συντονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής στο πολυεπίπεδο μοντέλο διακυβέρνησης της ΕΕ, όπως αυτό αποτυπώθηκε στη Λευκή Βίβλο για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση. Επίσης στα πλαίσια εφαρμογής της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στη χώρα μας είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση της συνεργασίας των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή της διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ δήμων και περιφερειών για την προώθηση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της παροχής υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Multilevel governance and forms of cooperation between Local Authorities of the 1st and 2nd degree
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Περιφερειακός προγραμματισμός; Περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη; Επιτροπή των περιφερειών; Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση; Περιφέρειες; Δήμοι; Καλλικράτης