Διερεύνηση των απόψεων εκπαιδευτικών για τα νέα Προγράμματα Σπουδών στο μάθημα της Ιστορίας στο Δημοτικό Σχολείο. - Κόκκαλη, Αγγελίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία εστιάζει το ενδιαφέρον της στα Προγράμματα Σπουδών της Ιστορίας. Επιτυγχάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα Προγράμματα Σπουδών της Ιστορίας στην Ελλάδα, της στοχοθεσίας και του περιεχομένου αυτών, παρουσιάζει τη μετάβαση από την αμιγώς εθνοκεντρική προσέγγιση του μαθήματος της Ιστορίας, σταδιακά σε μια πιο κριτική θεώρηση των ιστορικών γεγονότων και της ιστορικής αλήθειας. Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Ιστορίας στο δημοτικό σχολείο και στις βασικές αρχές κατασκευής του. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αυτό, στόχευε στη διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών σχετικά με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Ιστορίας, στο δημοτικό σχολείο. Στην εν λόγω έρευνα έλαβαν μέρος 8 εκπαιδευτικοί ΠΕ70 Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, εκ των οποίων οι 4 εφάρμοσαν πιλοτικά το νέο Πρόγραμμα Σπουδών κατά το σχολικό έτος 2021-2022, ενώ οι άλλοι 4 επιμορφώθηκαν σχετικά από το ΙΕΠ. Τα δεδομένα της έρευνας συλλέχθηκαν μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων, οι ερωτήσεις των οποίων αποσκοπούσαν στη γενική και ειδικότερη αποτίμηση του νέου Προγράμματος Σπουδών της Ιστορίας, στην αποτίμηση των βασικών αρχών του, καθώς και στην εφαρμοσιμότητά του. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτικών διατηρεί μια θετική στάση απέναντι στο νέο Π.Σ., αναγνωρίζει τη μαθητοκεντρική του προσέγγιση, την αξιοποίηση των ΤΠΕ που προτάσσει, καθώς και τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή του. Ωστόσο, θεωρεί ότι η ύλη της Ιστορίας παραμένει σχετικά αμετάβλητη και ογκώδης και τονίζει την έλλειψη επαρκούς διδακτικού χρόνου για τη διδασκαλία της Ιστορίας. Ακόμη, οι εκπαιδευτικοί ανέδειξαν το ζήτημα της έλλειψης υλικοτεχνικού εξοπλισμού και επαρκούς σύνδεσης στο Διαδίκτυο σε πολλά σχολεία της ελληνικής επικράτειας, καθώς και την ανάγκη ουσιαστικής επιμόρφωσης όλων των εκπαιδευτικών. Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι οι περισσότεροι συνεντευξιαζόμενοι ανέδειξαν το σημαντικό ρόλο του ίδιου του εκπαιδευτικού στην εφαρμογή ή μη των όσων προτείνει το νέο Πρόγραμμα Σπουδών.
Αριθμός Εισαγωγής: 013713 cd
Keywords: Ιστορία -- Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νέα προγράμματα σπουδών; Ιστορία; Αναλυτικά προγράμματα; Ποιοτική έρευνα